Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης δε μπορεί να επιστρέφει το φάντασμα της καύσης των απορριμμάτων

Η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων που προωθούσαν επίμονα κάποιοι ως λύση στην Κρήτη εκτός του ότι είναι αναποτελεσματική και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος είναι και ο ακριβότερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με τις λιγότερες θέσεις εργασίας. Κι όμως μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα το λόμπυ της καύσης των απορριμμάτων επιμένει. Επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων μέσα από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βαφτίζοντας πράσινη μια τεχνολογία που είναι ακριβή κι επικίνδυνη!

Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει στο παρελθόν η τεχνολογία της καύσης είναι ανταγωνιστική με την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα στο νησί μας ένα νέο περιφερειακό σχέδιο πρόληψης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων διότι είναι το μόνο βιώσιμο μοντέλο που εγγυάται αποτελεσματική διαχείριση, χαμηλό κόστος και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τυχόν υποχώρηση στις πιέσεις του λόμπυ των εταιρειών που προωθούν την τεχνολογία της καύσης θα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «πράσινη ανάπτυξη», θα χρεώσει τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας μας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα τους στερήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη'