Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση

Το Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" υιοθετεί το κάλεσμα του «Κινήματος για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση» και στηρίζει την ελεύθερη κατασκήνωση. Με αφορμή την εντεινόμενη καταστολή των πολιτών που επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση, το Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση καλεί όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση να επιδιώξουν μαζικές συλλήψεις, να αρνηθούν την αποπληρωμή του προστίμου και να δώσουν αριθμό ΑΦΜ στις Αρχές, αλλά και να επιδιώξουν να πάει η υπόθεσή τους στο Εφετείο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες και στο διήμερο ενάντια στην καταστολή της ελεύθερης κατασκήνωσης (20-22 Αυγούστου) στη Πρέβελη. Καλούμε όλες/ όλους να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα και να συντονιστούν με το Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση (http://freecampgr.blogspot.com, στο ιστολόγιο υπάρχει και ένας σύντομος νομικός οδηγός.)

Το Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση, καλεί επίσης όσους έχουν προβλήματα με το νόμο εξαιτίας της ελεύθερης κατασκήνωσης να επικοινωνήσουν με τους υπευθύνους του, καθώς έχει σχηματιστεί νομική ομάδα στήριξης στο iliosporoi@yahoo.gr προκειμένου να επιδιωχθεί η μαζική προσφυγή για την υπόθεση αλλά και άλλες νομικές κινήσεις.

Το πλημμέλημα είναι αυτόφωρο, δηλαδή σημαίνει σύλληψη κατευθείαν. Μόνη νόμιμη αντίσταση που μπορείτε να κάνετε είναι να μην βγείτε από τη σκηνή. Η σκηνή θεωρείται κατοικία, καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. Α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα.

Η απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 του Συντάγματος και άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα). Η προσωπικότητα συνίσταται σε ένα σύνολο αξιών αναπόσπαστα δεμένων με κάθε πρόσωπο, ως ον έχον σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ατομικότητα. Στα απόλυτα προστατευόμενα αγαθά που απαρτίζουν την προσωπικότητα είναι η σωματική και πνευματική υγεία όπως και η ελευθερία. Το ελεύθερο camping συνδέεται άμεσα με τα εν λόγω δικαιώματα, αφού οι κάθε είδους διακοπές αποτελούν τρόπο εξασφάλισης σωματικής και ψυχικής ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι το έργο της καταστολής γίνεται πολύ δύσκολο όταν οι κατασκηνωτές σέβονται κάποιες βασικές αρχές αυτοδιαχείρισης όπως η δημιουργία κοινόχρηστων τουαλετών, η περισυλλογή και διαχωρισμός των σκουπιδιών καθώς και συνύπαρξης όπως ο σεβασμός των συνκατασκηνωτών και η συνέλευση κάθε περιοχής.

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη'