Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος: Λίγα λόγια για το συνέδριο που παρακολουθήσαμε, για να μη χρειαστεί να το κάνετε κι εσείς

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

«Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το συνέδριο «Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο» με στόχο την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων του ενεργειακού λόμπι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις που, με την επίφαση της αντικειμενικότητας, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο συνέδριο συμμετείχαν ένθερμοι θιασώτες της ενεργειακής επέλασης, όπως στελέχη εταιρειών, πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων που προσφέρουν (όχι εντελώς ανιδιοτελώς) τις υπηρεσίες τους.

Αν και η παρουσία της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι πλέον γνωστή σε όλο το νησί, χάρη στις πολυπληθείς ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει όπου τεκμηριωμένα εκφράζεται η εναντίωση των ειδικών και της τοπικής κοινωνίας στο αναχρονιστικό και επικίνδυνο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν λάβαμε πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο. Όμως, δεν ήταν δυνατόν να λείψουμε από το πανηγύρι. Πήγαμε λοιπόν στο συνέδριο και κάπου ανάμεσα στις πετρελαιοχορηγούμενες παρουσιάσεις, ακούστηκε στην αίθουσα και μια αλήθεια: οι κάτοικοι του νησιού είναι ενήμεροι/ες για τις ολέθριες επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία και έξω από τα φανταχτερά συνέδρια υπάρχει μια Κρήτη που λέει ΟΧΙ στις εξορύξεις.

Μεταξύ άλλων, οι ομιλίες περιλάμβαναν προφητείες -εντελώς αστήρικτες- για αμύθητες ποσότητες παραγωγής και για χιλιάδες (…) θέσεις εργασίας στο νησί, εικόνες φρίκης με τη Γαύδο και την Παλαιόχωρα να έχουν μετατραπεί σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις LNG, αρκετές ανακρίβειες και στοχευμένες παραλείψεις π.χ. σχετικά με τα χαρακτηριστικά του “φυσικού” αερίου ή με τα προσδοκόμενα οφέλη του προγράμματος για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν έλειψε και η εθνικο-πατριωτική επίκληση στο συναίσθημα, απευθείας από τα στελέχη των πετρελαϊκών, γιατί, σε τελική ανάλυση, όποιο κι αν είναι το κόστος που θα επωμιστούμε, οι εξορύξεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Έτσι, παρά την κοινή παραδοχή των παρευρισκόμενων ότι οι επιπτώσεις ενός ατυχήματος θα είναι ανυπολόγιστες για την οικονομία του νησιού καθώς και ότι ελάχιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για τα θαλάσσια οικοσυστήματα που απειλούνται άμεσα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, η πλειονότητα των ομιλητών/τριών φάνηκε να υιοθετεί την άποψη ότι αξίζει να πάρουμε τέτοιο ρίσκο γιατί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων είναι το απαραίτητο βήμα για…την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ότι η Exxon Mobil θα μας κάνει μεγάλη χάρη αν στήσει πλατφόρμες εξόρυξης στο Λιβυκό πέλαγος.

Δεν θα σταθούμε στα ασύστολα ψέματα για τις «ασφαλείς» εξορύξεις υδρογονανθράκων, στα δημόσια ταμεία που δήθεν θα ξεχειλίζουν από τις εισφορές των πετρελαϊκών ομίλων, στην κατοχύρωση των συνόρων από τις πετρελαϊκές και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, άλλωστε αυτά τα έχουμε όλα αποδομήσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας.

Ξεκάθαρα πια, το μεγαλειώδες όραμα για μια Κρήτη-Ενεργειακό κόμβο συνοψίζεται σε κοιλάδες πράσινου υδρογόνου και ΒΑΠΕ στις βουνοκορφές, πλατφόρμες εξόρυξης και αγωγούς στις θάλασσες, διυλιστήρια δίπλα στο κύμα απέναντι από παράκτιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών που όλα μαζί συνθέτουν την εικόνα ενός δυστοπικού μέλλοντος για το νησί μας, όπου τα πιθανά κέρδη θα είναι για τις εταιρείες ενέργειας και σίγουρη ζημιά για τους κατοίκους της περιοχής.

Από το συνέδριο κρατάμε την παραδοχή ότι η πετρελαϊκή Repsol αποχώρησε από την Ήπειρο λόγω των αντιδράσεων που συνάντησε από τους κατοίκους της περιοχής και στη δική μας περίπτωση, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει απ΄το χέρι μας, ώστε στα σχέδια αυτά να μας βρουν μπροστά τους.


Κρήτη  19-12-23

Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων