Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Κάλεσμα της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον στις συγκεντρώσεις για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Σας καλούμε στις 17 Νοέμβρη να κατεβούμε στους δρόμους των πόλεων της Κρήτης για να φωνάξουμε για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Γη και Ελευθερία!

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας είναι σε εξέλιξη mega-«επενδύσεις» έξω από την κλίμακα του τόπου που θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία του και θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα την παραγωγική, πολιτισμική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά.

Ανεμογεννήτριες σε περήφανα βουνά, τεράστιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας, το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο που καταστρέφει μια από τις πλέον εύφορες περιοχές της Κρήτης για να στηριχτεί η υπερ-τουριστική μονοκαλλιέργεια, η χάραξη του νέου ΒΟΑΚ που σε πολλά σημεία καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα αγνής γης, εκτροπές ποταμών και φράγματα για να συντηρηθεί η κουλτούρα της υπερσπατάλησης των φυσικών πόρων, αγωγοί φυσικού αερίου και πόσα άλλα παράλογα έργα έξω από τις κοινωνικές ανάγκες.

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικολογικής πίεσης που υποκριτικά αναφέρουν όλοι οι ισχυροί αλλά στην ουσία συνεχίζουν ακριβώς την ίδια συνταγή.

Όλα αυτά συμβαίνουν για τα συμφέροντα των λίγων και δεν συνδέονται επουδενί με τη βελτίωση της ζωής του ντόπιου πληθυσμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Για μας έχει μεροδούλι μεροφάι, στεγαστική κρίση, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, επιβίωση εξαρτημένη από επιδοτήσεις, αποικιακού τύπου συμβάσεις με τους επενδυτές, αλλαγή χρήσεων γης και μετατροπή της Κρήτης σε επενδυτική ζώνη. 

Προφανώς όλα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα φωτίζοντας την ταξική διάσταση της επενδυτικής φρενίτιδας.

Άνθρωποι από πολύ μακριά αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς και χωρίς κανένα έλεος ή σεβασμό για τη ζωή και το περιβάλλον. 

Έχουμε έρθει για να ζήσουμε, όχι για να θρηνούμε μια ζωή που χάνεται.

Τα περιβαλλοντικά είναι στην ουσία τους κοινωνικά ζητήματα και μόνο μια ενεργή κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει. Μια κοινωνία που κατανοεί ότι η λογική της άνευ όρων και ορίων ανάπτυξης είναι ένας κοντόφθαλμος παραλογισμός που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Οργανώσου στις ομάδες της περιοχής σου!


Έλα στην Πορεία του Πολυτεχνείου:

Ηράκλειο | Πλ. Ελευθερίας | 18:00

Ρέθυμνο | Δημαρχείο | 18:00

Χανιά | Πλ. Αγοράς | 18:00


Συνέλευση Παγκρήτιας δικτύωσης για το περιβάλλον