Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Οι φάλαινες και τα δελφίνια θα είναι τα πρώτα θύματα στο βωμό του κέρδους των πετρελαϊκών;

Η πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, καταγγέλλει ότι εδώ και μέρες έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας για τα ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά και ζητά να σταματήσουν άμεσα, όπως κάνουν ήδη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε εδώ και μέρες τη δραστηριότητα δύο πλοίων ειδικών στις σεισμικές έρευνες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές της Ελληνικής Τάφρου στις θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης. Η ανησυχία μας είναι έντονη διότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες και η σημαντικότερη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη. Το ελληνικό κράτος έχει μεν υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και επιτρέπει δραστηριότητες που στην πράξη την ακυρώνουν.

Για τις κινήσεις σκάφους στο Ιόνιο Πέλαγος με συνοδεία ρυμουλκών και ποντισμένες συσκευές έχει εκδοθεί ανακοίνωση δέσμευσης θαλάσσιου χώρου (Navtex) ενώ στα νοτιοδυτικά της Κρήτης η ανάλογη διάταξη σκαφών κινήθηκε από τις 25 Οκτωβρίου έως και σήμερα χωρίς καμία ανακοίνωση. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σκάφη, η συνοδεία τους και ο εξοπλισμός τους δεν κινούνται επί μέρες ξοδεύοντας άσκοπα χρήμα και καύσιμα αλλά ασφαλώς διενεργούν σεισμικές έρευνες. Σε τέτοιου είδους έρευνες χρησιμοποιούνται εντατικοί και ισχυροί ηχοβολισμοί που τραυματίζουν τα ευαίσθητα ακουστικά όργανα των κητωδών όπως οι Φυσητήρες και οι Ζιφιοί οδηγώντας τα στη φυγή ή και τον θάνατο. Αρκετές μάλιστα είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ζουν στην Ελληνική Τάφρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν απουσιάζουν το χειμώνα όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι πετρελαϊκές εταιρείες. 

Οι προκλητικές αυτές δραστηριότητες γίνονται, διόλου τυχαία, λίγο πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του WWF, της Greenpeace και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για την ακύρωση του προγράμματος εξορύξεων στην Κρήτη, επικαλούμενοι τις δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά. Φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης στα θαλάσσια «οικόπεδα» έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, γεγονός που όχι μόνο προκαλεί αλλά εγείρει και θέματα στοιχειώδους τήρησης των θεσμικών διαδικασιών. 

Η συνέλευση των οργανώσεων των πολιτών από τα Γιάννενα μέχρι και την Κρήτη για την σωτηρία των ελληνικών θαλασσών από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2022 ζητά να σταματήσουν άμεσα αυτές οι επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή της Ελληνικής Τάφρου δραστηριότητες, Αυτό ήδη πράττουν στα χωρικά τους ύδατα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία απαγορεύοντας τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο.

Η πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου

Με αντιπροσωπείες από SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, Εμείς στην Λευκάδα λέμε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, Fossil Free Corfu (Κέρκυρα), NodrillZante -Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων, Citizens' Information Network ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ STOP! – ΠΡΕΒΕΖΑ, Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Save Greek Seas, Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο - Πολίτες για το Περιβάλλον, Εθελοντική Ομάδα Παξών.