Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Αποχαιρετισμός στο Γιώργο Πιτσιτάκη

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με θλίψη αποχαιρετάει το Γιώργο Πιτσιτάκη, τον ενεργό πολίτη, δάσκαλο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα με τον οποίο είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε κοινούς δρόμους και αγώνες.

Ο Γιώργος Πιτσιτάκης, ως δάσκαλος, διευθυντής σχολείου με ιδιαίτερη ευαισθησία σε πολιτιστικά ζητήματα, πρωτοστάτησε και στη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων κι εβδομάδων θεάτρου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, για σειρά ετών υπήρξε υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού «Χανιωτάκια», μέσα από τις σελίδες του οποίου ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από όλα τα σχολεία του νομού Χανίων να εκφραστούν, να γράψουν, να ζωγραφίσουν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Ως πολιτικοποιημένο πρόσωπο, υπήρξε ο πρώτος ανεξάρτητος εκλεγμένος αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, σπάζοντας για πρώτη φορά την απόλυτη κυριαρχία του τότε δικομματισμού στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών.

Ενεργός πολίτης που συμμετείχε στην Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών της Νέας Χώρας, της γειτονιάς του, έδωσε μάχες για την προστασία των ακτών κι ιδιαίτερα της παραλίας της Νέας Χώρας και για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, με κορυφαίο παράδειγμα την αποτροπή τσιμεντοποίησης και ανέγερσης πολυκατοικιών σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στη Νέα Χώρα, το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ. Η ερευνητική του δουλειά για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του χώρου πρασίνου συνέβαλε καθοριστικά.

Συναντηθήκαμε ακόμη μαζί του στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της δημόσιας έκτασης και της παραλίας των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά. Πετύχαμε έτσι, με την κινητοποίηση και τις υπογραφές 11.500 πολιτών να διατηρήσουμε ένα χώρο πρασίνου, μια δασική και αρχαιολογική έκταση, ένα χώρο αναψυχής κι ελεύθερης (χωρίς εισιτήρια) κολύμβησης δίπλα στο οικιστικό συγκρότημα των Χανίων, πολύτιμο στολίδι και ανάσα για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Χανίων.

Στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τις παλιές Παιδικές Εξοχές (κατασκηνώσεις) στους Αγίους Αποστόλους που σήμερα στέκουν ερειπωμένες, το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο, καθώς δεν έχει τελειώσει το μοντάζ. Μαζί με μας υποστήριξε ενεργά και με αρθρογραφία τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα κτήρια αυτά που στέκουν ερειπωμένα για δεκαετίες, πιστός σε αυτό που έγραφε ο δάσκαλος Μάνος Μασούρης που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία των Παιδικών Εξοχών στο ημερολόγιό του «Για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν».

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στην έκδοση για την Ιστορία της συνοικίας της Νέας Χώρας αλλά και η πρόσφατη έκδοση σε βιβλίο από την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» της έρευνάς του για την παρουσία στην Κρήτη του μεγάλου Έλληνα παιδαγωγού, κοινωνικού αγωνιστή και αντιστασιακού κατά των Ναζί Δημήτρη Γληνού.

Ο Γιώργος Πιτσιτάκης άφησε το στίγμα του στους αγώνες και την Ιστορία της πόλης. 

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων