Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΟΠΧ: Ευκαιρία απεμπλοκής από την ξενοδοποίηση του λόφου Καστέλι στα Χανιά

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην ανανεώσει τη σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα ιστορικά μνημεία και η πλατεία του Λόφου Καστέλι. Η λήξη της σύμβασης είναι μια ευκαιρία για την άμεση απεμπλοκή του Πολυτεχνείου από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ιστορικού Λόφου Καστέλι.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, την εκπαιδευτική κι όχι εμπορευματική χρήση προς όφελος των φοιτητών και της πόλης.

Επισημαίνουμε ότι σε όποια πρόταση διεξόδου θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο «μπαλκόνι των Χανίων» (πλατεία Διοικητηρίου) και της δυνατότητας οργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών κλπ από φορείς της πόλης. Να μην αποκοπεί δηλαδή η πόλη, η νεολαία κι οι φορείς της από τη χρήση του χώρου.

Τονίζουμε αυτό που έχει ήδη διαφανεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.

Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.

Δυνατότητα των φορέων της πόλης και της νεολαίας να χρησιμοποιούν δωρεάν το χώρο για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κι άλλες εκδηλώσεις..

Επισημαίνουμε ακόμη τη σημασία του χαρακτηρισμού από το Δήμο, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων ως «Αμιγής κατοικία» για το Λόφο Καστέλι και «Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια που επιτρέπει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, όχι όμως και ξενοδοχεία πάνω στον αρχαιολογικό χώρο.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων