Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2020 βρίσκει τον πλανήτη μας στο έλεος της πανδημίας που προκλήθηκε ακριβώς από την καταστροφή της φύσης, από την καταστροφή των τροπικών δασών και το εμπόριο άγριων ειδών σε υπαίθριες αγορές της Κίνας και αλλού, όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή για το πώς προέκυψε ο ιός.

Οι νεκροί μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες και οι οικονομικές ζημιές σε τρισεκατομμύρια. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο άνθρωπος δεν είναι το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη, πρέπει να μάθει να ζει μέσα στα φυσικά όρια. Όσο δεν το μαθαίνει αυτό, οι πανδημίες θα διαδέχονται η μια την άλλη, οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων δεν θα απειλούν μόνο κάποια άγρια είδη με εξαφάνιση, ούτε μόνο κάποιες τριτοκοσμικές χώρες, αλλά το σύνολο του πλανήτη, όπως το είδαμε κι εμείς πρόσφατα εδώ με τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και τους καύσωνες και την αφρικανική σκόνη.Η ελληνική κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δε διδάχτηκε τίποτα από την καταστροφική πανδημία και την κλιματική κρίση κι επιμένουν στην καταστροφική για το περιβάλλον και την επιβίωσή μας πολιτική:

  • Προχωρούν στα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Αφήνουν ανεξέλεγκτες εταιρείες να πηγαίνουν όπου θέλουν για έρευνες για υδρογονάνθρακες, απλά ενημερώνοντας τον τοπικό Δήμο, χωρίς να ζητάνε καν τη γνώμη του!
  • Μειώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη προστασία των περιοχών NATURA 2000 καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισής τους και αποκλείοντας τις τοπικές κοινωνίες, τα πανεπιστήμια και τις οικολογικές οργανώσεις από τη λήψη αποφάσεων γι’ αυτές. Τώρα, οι αποφάσεις για τη Σαμαριά, το Λαφονήσι, τη Γραμπούσα και το Μπάλο, για όλες τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας θα λαμβάνονται στην Αθήνα από διορισμένα κομματικά στελέχη του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.
  • Σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση του νερού, την εκχώρηση ακτών κι ελεύθερων χώρων σε «επενδυτές», επιχειρηματίες και ξενοδοχεία, όλα αυτά σε βάρος των φτωχών κι όσων δεν έχουν να πληρώνουν.
  • Προωθούν την καύση των σκουπιδιών που παράγει καρκινογόνες διοξίνες στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη κι αλλού.

Όπως όμως μας έχει δείξει η εμπειρία, η μαζική και πολύχρωμη κινητοποίηση των πολιτών έχει σταματήσει στα Χανιά την τσιμεντοποίηση κι ιδιωτικοποίηση ακτών όπως πχ οι Άγιοι Απόστολοι, κι έχει διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές και τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις των πολιτών απέτρεψαν την οικοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, διεκδικώντας χώρους πρασίνου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε, υπερασπίζοντας τη φύση κι αλλάζοντας τον κόσμο. Ας βρεθούμε στις φετινές κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που λαμβάνουν πρωτοφανή έκταση για τη χώρα μας με συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις, ανάμεσά τους και τα Χανιά, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Αγοράς.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δείτε σύντομο βιντεάκι μας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εδώ