Στα Χανιά θεωρούν την Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης (17 Ιουνίου) κάτι σα γιορτή. Επιμένουν να θεωρούν τα δέντρα ως βάρος κι εμπόδιο στα όποια σχέδια κι αναπλάσεις. Και στο τέλος φυτεύουν μερικά νέα δεντράκια για ξεκάρφωμα. Εν τω μεταξύ μάς χαρίζουν κάθε φορά μια νέα έρημο για τουλάχιστον 10 χρόνια, σε άλλο σημείο της πόλης, μέχρι να μεγαλώσουν τα νέα δέντρα - αν καταφέρουν να επιβιώσουν από τους βανδάλους που έπονται.
Ποιος ζει ποιος πεθαίνει στα 10 τουλάχιστον χρόνια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να δώσουν στοιχειώδη σκιά και δροσιά τα όποια νέα δέντρα φυτεύονται κατά τις αναπλάσεις δεξιά κι αριστερά.
Η λογική του «οδοστρωτήρα» κυριαρχεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των όποιων έργων και αναπλάσεων. «Να το κάνουμε πρώτα κρανίου τόπο, να μην αφήσουμε τίποτε, για να μπορούμε μετά με ευκολία να κάνουμε ό,τι θέλουμε».
Αυτή είναι η λογική που αγνοεί την ύπαρξη δέντρων και δενδροστοιχιών και που κοστίζει σήμερα στην πόλη σε σκιά και δροσιά και που ανεβάζει ΣΗΜΕΡΑ τη θερμοκρασία της πόλης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τώρα που έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι καύσωνες στα Χανιά από τη δεκαετία του ’60 μέχρι το 2000, σύμφωνα με την επίσημη μελέτη του Δήμου Χανίων για το Κλίμα (Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος), με την υπόσχεση ότι ΑΥΡΙΟ (δηλαδή μετά από 10-20 ΧΡΟΝΙΑ), ΙΣΩΣ (εάν επιβιώσουν τα νέα δεντράκια) να υπάρξει σκιά και δροσιά ΤΟΤΕ.
Οι πολιτικοί ταγοί της πόλης κι οι υπηρεσίες επιμένουν να αγνοούν το φλέγον θέμα της Κλιματικής Κρίσης, επιμένουν να αγνοούν ότι ως το 2050 η θερμοκρασία στη χώρα μας θα είναι τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη (που για τα Χανιά και την Κρήτη μεταφράζεται ακόμη υψηλότερη θερμοκρασία), με 18% λιγότερες βροχές, όπως έγραφε το National Geographic μόλις πριν λίγες μέρες. Επιμένουν να αγνοούν τον κίνδυνο ερημοποίησης που αφορά άμεσα και την Κρήτη, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Εάν λάμβαναν σοβαρά υπόψη τις δικές τους μελέτες και τα επίσημα αυτά στοιχεία, θα έπρεπε οι όποιοι υπεύθυνοι να προσέχουν τα δέντρα σαν τα μάτια τους. Θα έπρεπε όχι να κόβουν δέντρα αλλά να κάνουν ό,τι μπορούν για να τα διατηρήσουν και να φυτέψουν νέα. Και στην έσχατη περίπτωση που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα μνημείο, θα έπρεπε να συζητάνε μόνο τη μεταφορά ολόκληρων των δέντρων. Και ας μην μπούμε εδώ στη συζήτηση γιατί και πώς διαχρονικά κατάφεραν οι πολιτικοί ταγοί της πόλης (δημοτικές αρχές, βουλευτές) να έχουν δεκαετίες τώρα κλειστά τα Νεώρια, αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό στο Ενετικό Λιμάνι. Πραγματικά χρειάζονται βραβείο!
Η Πύλη της Άμμου όπως ήταν παλιά. Στην πάνω φωτογραφία, γυμνή από βλάστηση, όπως είναι σήμερα. |
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων