Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Να απεμπλακεί η Κρήτη και η Χώρα μας από επικίνδυνα παιχνίδια

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εμπλοκή της Κρήτης και της χώρας μας σε επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επέκταση της βάσης της Σούδας αυξάνει τους κινδύνους για όλους μας.

Αποδεικνύεται τις μέρες αυτές η στενή σύνδεση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων:

  • με την κλιματική κρίση, όπως βιώνεται με τραγικό τρόπο στην Αυστραλία με τις πυρκαγιές που καίνε τρεις μήνες,
  • με τον πόλεμο και την απειλή νέων πολέμων, για τον έλεγχο των αγωγών και των ενεργειακών αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιράν, Συρία, Λιβύη κοκ).
  • με την απειλή για τη φύση, με την τεράστια απώλεια βιοποικιλότητας, ζώων και φυτών, δασών που κατακαίγονται πάνω από τρεις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξαιτίας των πρωτοφανών πυρκαγιών που συνδέονται με την κλιματική κρίση εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων
  • με την απειλή για τη δημόσια υγεία (με το τοξικό νέφος από τις πυρκαγιές) και την ίδια την ανθρώπινη ζωή με ήδη περισσότερους από 30 νεκρούς στην Αυστραλία
  • με την απειλή για τη γεωργία, τη διατροφή και την οικονομία εξαιτίας των πυρκαγιών.
  • με τα νέα κύματα προσφύγων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως η Αυστραλία.

Είναι καιρός οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος να τα συνειδητοποιήσουν όλα αυτά και να απεμπλακούν άμεσα από σχεδιασμούς για έρευνες και εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και αγωγούς για ορυκτά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την εμπλοκή της χώρας μας σε πολέμους.

Τις εξορύξεις και τους αγωγούς τους χρειάζονται μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές για να συνεχίσουν τα υπερκέρδη τους και για να μη σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το δημόσιο χρήμα, ελληνικό και ευρωπαϊκό.

Η χώρα μας διαθέτει τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (πχ με τη μείωση της βιομηχανικής γεωργίας- κτηνοτροφίας και με στροφή σε παραδοσιακές και βιολογικές πρακτικές), καθώς και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όχι από πολυεθνικές αλλά με τοπικό έλεγχο από Δήμους και συνεταιρισμούς πολιτών με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος των πολιτών και πρώτων από όλους των φτωχότερων. Αυτό που είναι πρόβλημα για τις πολυεθνικές εταιρείες, το ότι δε μπορούν να παράγουν μαζικά ανανεώσιμη ενέργεια σε ένα σημείο για να μπορούν να την πουλάνε στη συνέχεια, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τους πολίτες, καθώς οι ΑΠΕ δίνουν τη δυνατότητα αποκεντρωμένης και τοπικά ελεγχόμενης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που δε ρυπαίνει. Η στροφή στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, στην εξοικονόμηση και στις ΑΠΕ με τοπικό δημόσιο έλεγχο και σεβασμό στο περιβάλλον συμβάλλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και στην απεμπλοκή από πολέμους.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων