Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Οι συμβάσεις για τις εξορύξεις ψηφίστηκαν, ο αγώνας συνεχίζεται!

Οι κινήσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, θεωρούμε εγκληματική και παράνομη την ψήφιση των 4 συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες από την Βουλή των Ελλήνων την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ελήφθη χωρίς συμμετοχή των πολιτών και παρά την αντίθετη γνώμη τους.

Για μια ακόμα φορά λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα και στην κατασκευή αγωγών ή άλλων συνοδών εγκαταστάσεων που προβλέπονται!

Οι συμβάσεις αυτές αντιστρατεύονται την αρχή της αειφορίας και οι επιπτώσεις αυτών των έργων είναι δυνητικά καταστροφικές, εμπεριέχουν επιστημονική αβεβαιότητα και εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και για την οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Έτσι υποβαθμίζεται-πλήττεται ευθέως ο φυσικός πλούτος της χώρας που αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο, παράλληλα με όλες τις δραστηριότητες που τον αξιοποιούν, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία.

Γενικότερα οι εξορύξεις δημιουργούν και εντείνουν υπάρχουσες διεθνείς εντάσεις, επιφέροντας μεγάλο κόστος και ανασφάλεια στους πολίτες.

Ιδιαίτερα για τις θαλάσσιες εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη, αποκαλυπτική είναι η δημόσια παραδοχή της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δια του προέδρου της, ότι η τεχνογνωσία για εξορύξεις στα μεγάλα βάθη θα είναι διαθέσιμη από τις εταιρίες μετά από τρία χρόνια… αυτό σημαίνει μηδενική εμπειρία και - σε συνδυασμό με την έντονη σεισμικότητα της περιοχής- τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο, που οι επενδυτές θα κρίνουν αν θα το κάνουν σε βάρος μας!

Έχουμε κατοχυρωμένο δικαίωμα σύμφωνα με τις αρχές της προφύλαξης και της διακινδύνευσης να αρνηθούμε να γίνουμε πειραματόζωα για τα συμφέροντα των πετρελαϊκών, να θυσιάσουμε την ποιότητα της ζωής, την δική μας και των επόμενων γενεών, στο βωμό μιας αδιέξοδης ανάπτυξης, που θα αφήσει μη αναστρέψιμο αποτύπωμα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ακόμα περισσότερο όταν είναι επιτακτική, λόγω της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, η παγκόσμια απεξάρτηση από την χρήση των ορυκτών καυσίμων, για την οποία και η Ελλάδα έχει συμφωνήσει υπογράφοντας τη συμφωνία του Παρισιού μαζί με τα περισσότερα κράτη του κόσμου!

Ο αγώνας για να σταματήσει η Έρευνα και η Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στη χώρα μας και να ακυρωθούν ΟΛΕΣ οι Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, θα συνεχιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτουμε!

Οι οργανώσεις:
Ανοιχτή Συνέλευση ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων
Δίκτυο Πολιτών Ενάντια στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων SOS EPIRUS
Εθελοντική ομάδα ΠΑΞΩΝ
ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο Υδρογονανθράκων
ΚΕΡΚΥΡΑ χωρίς ορυκτά καύσιμα, Fossil Free Corfu
Οικολογική Κίνηση ΠΑΤΡΑΣ
Οικολογική Ομάδα ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Οικολογική Παρέμβαση ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οικολογική Πρωτοβουλία ΧΑΝΙΩΝ
Πρωτοβουλία ΗΛΕΙΑΣ ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία NO OIL ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πρωτοβουλία ΠΑΤΡΑΣ κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΑΡΓΑΣ ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΡΕΒΕΖΑΣ ενάντια στις εξορύξεις 
Πρωτοβουλία πολιτών "Σώστε την ΗΠΕΙΡΟ"
Πρωτοβουλία Πολιτών ΛΕΥΚΑΔΑΣ ενάντια στις εξορύξεις
Πρωτοβουλία Τριφυλίας SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ