Η ανάγκη εξοικονόμησης νερού και διατήρησης των υδάτινων αποθεμάτων και των υγροτόπων τόσο για εμάς τους ανθρώπους όσο και για την οικολογική ισορροπία και για τα άλλα είδη ζωής όπως τα μεταναστευτικά πουλιά είναι τα μηνύματα που προβάλλει κάθε χρόνο η Γιορτή των Πουλιών που φέτος θα γίνει την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στη λίμνη της Αγιάς, 11 το πρωί έως 1 μμ, με τη συνεργασία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirdwatch) κλείνει φέτος 26 χρόνια, ως μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους. Αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9-10 Οκτωβρίου 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους. Κάθε χρόνο συμμετέχουν 17 έως 41 χώρες ενώ στα 25 χρόνια έχουν πάρει μέρος 1,18 εκατομμύρια άνθρωποι σε 40.000 εκδηλώσεις! Οι πρώτες εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Birdlife International στις 9 και 10 Οκτωβρίου 1993. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης).
Στα Χανιά η Γιορτή των Πουλιών γίνεται στη λίμνη Αγιάς η οποία αποτελεί το σημαντικότερο υγρότοπο της Δυτικής Κρήτης και σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών που κινούνται αυτή την εποχή από την Ευρώπη προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στη λίμνη Αγιάς, ορισμένα μάλιστα από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η εισαγωγή ξενικών ειδών στη λίμνη όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα που ανατρέπουν την οικολογική ισορροπία του υγροτόπου. Αλλά και στη λίμνη Κουρνά παρατηρείται εισαγωγή ξενικών ειδών όπως κινέζικα χρυσόψαρα και μεξικάνικες χελώνες που προφανώς κατέληξαν εκεί από κάποιους που τα είχαν αγοράσει από pet shop και τα βαρέθηκαν ή αποφάσισαν να τα απελευθερώσουν δημιουργώντας πρόβλημα.
Η υπεράντληση τόσο του νερού της λίμνης της Αγιάς για άρδευση όσο και του νερού της λίμνης Κουρνά για άρδευση και ύδρευση έως και του Ρεθύμνου οδηγούν σε φαινόμενα όπως αυτό του περσυνού καλοκαιριού που σημείωσε ιστορικό χαμηλό η στάθμη του νερού στη λίμνη Κουρνά. Θεωρούμε αδιανόητη την πολιτική που ακολουθούν Περιφέρεια και ΟΑΚ που διαχειρίζονται τα νερά να στέλνουν νερό για ύδρευση του Ρεθύμνου από τη λίμνη Κουρνά, τη στιγμή που έχουν σε κοντινή απόσταση από το Ρέθυμνο τα νερά του φράγματος των Ποταμών που παραμένουν αναξιοποίητα. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει δίκτυο για να μεταφέρει το νερό από το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν δίκτυο για να μεταφέρουν νερό από ακόμη πιο μακριά, από τη λίμνη Κουρνά! Άλλη μια αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής για το νερό αποτελεί το Φράγμα του Βαλσαμιώτη στα Χανιά που έχει μέχρι στιγμής κοστίσει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ έναντι 25 εκατομμυρίων αρχικού προϋπολογισμού κι υπολειτουργεί. Η υπόθεση αυτή ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.
Η κλιματική αλλαγή εντείνεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη να οδηγεί σε μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζούμε αυτές τις ημέρες. Η πολιτική για το νερό θα πρέπει να στραφεί στην εξοικονόμηση (το μισό νερό του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου χάνεται στο δρόμο!) και στην προστασία των υγροτόπων και των υδάτινων αποθεμάτων. Παράλληλα, είναι καιρός να πάρουμε σοβαρά την κλιματική αλλαγή και να εγκαταλείψουμε τα σχέδια για επιπλέον εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων