Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πρόταση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για Πειραματικό Λύκειο στη Γαλλική Σχολή

Παρακολουθώντας κανείς τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα με το ζήτημα της σχολικής στέγης στα Χανιά, διαπιστώνει ότι υπάρχει ανάγκη κτηρίων για σχολική χρήση, και ανέγερσης νέων κτηρίων. Με έκπληξη όμως βλέπουμε ότι οι αρμόδιοι, Δήμος και Υπουργείο δεν κάνουν κανένα λόγο για αξιοποίηση του χώρου της πρώην Γαλλικής Σχολής στη συνοικία της Χαλέπας!

Το κτήριο αυτό είχε παραδοσιακά εκπαιδευτική χρήση, μέχρι που αποφάσισε πριν μερικά χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης να συγκεντρώσει όλες τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά. Έκτοτε, το κτήριο παραμένει κλειστό, εκτός από ένα εργαστήριο που δημιουργήθηκε πρόσφατα εκεί. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιηθεί αυτό το κτήριο που και αυλές έχει και θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια σχολική μονάδα όπως το Πειραματικό Λύκειο, αντί να συζητάμε για κλείσιμο ενός υπάρχοντος Λυκείου, κάτι που θα οδηγήσει εκατοντάδες οικογένειες να ψάχνουν κάποιο άλλο σχολείο για να πάνε εκεί τα παιδιά που σήμερα φοιτούν εκεί καθώς και τα παιδιά του γειτονικού Γυμνασίου;

Γιατί να γίνεται όλη αυτή η φασαρία, όλη αυτή η ταλαιπωρία γονέων, μαθητών κι εκπαιδευτικών, γιατί να εξαναγκαστούν εκατοντάδες οικογένειες να ψάχνουν αλλού σχολείο για μεταγραφή; Περιττό να πούμε τι σημαίνει αυτό για το κυκλοφοριακό που είναι ήδη μεγάλο πρόβλημα στα Χανιά. 

Καταργώντας ένα (οποιοδήποτε) σχολείο γειτονιάς, όπου τα παιδιά πάνε με τα πόδια ή με ποδήλατο σε αυτό, δημιουργούμε επιπρόσθετο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μετακίνησης των εκατοντάδων μαθητών του υπό κατάργηση σχολείου προς το σχολείο όπου θα πάρουν μεταγραφή. Προφανώς, το κυκλοφοριακό, όπως και τόσα άλλα ζητήματα, η ταλαιπωρία και το κόστος για γονείς και μαθητές δεν απασχολεί τους αρμόδιους.

Ελπίζουμε ότι και στην περίπτωση της Γαλλικής Σχολής δεν θα επαναληφθεί η παράδοση που έχουν οι διοικούντες τα Χανιά και τη χώρα, να αφήνουν ένα γερό δημόσιο κτήριο καμιά δεκαπενταριά χρόνια κλειστό, έτσι ώστε, όταν δεήσουν να το αξιοποιήσουν, να χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, όπως συνέβη με το παλιό Νοσοκομείο Χανίων κι επαναλαμβάνεται τώρα με το πρώην ΙΚΑ. Η οικονομική ζημιά για το δημόσιο πολλαπλασιάζεται κάθε ημέρα που περνάει με ένα δημόσιο κτήριο κλειστό. Εάν δε προσθέσουμε τα χρήματα που δαπανά το δημόσιο για να νοικιάζει, όταν καταφέρνει να βρει, χώρους για σχολική στέγη (πχ νηπιαγωγεία), καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε κανένα δημόσιο κτήριο κλειστό και να νοικιάζουμε ιδιωτικά.

Ας αξιοποιηθεί λοιπόν άμεσα η πρώην Γαλλική Σχολή για να στεγαστεί ένα σχολείο. Άλλωστε αυτή θα είναι και η καλύτερη συνέχεια στην ιστορία ενός χώρου που πολλές γενιές τον γνώρισαν ως εκπαιδευτικό χώρο!

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
ecoprotchan@gmail.com
http://ecoprotchan.blogspot.gr