Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Απόψεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων στη διαβούλευση για τις ΕΠΜ των περιοχών Natura 2000

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετείχε στη διαβούλευση που έγινε για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000 και με τοποθετήσεις δια ζώσης στη δημόσια παρουσίαση και στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

• Δια ζώσης:

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων, έγιναν τοποθετήσεις των μελών της ΟΠΧ Ρούλας Καστρινάκη και Φώτη Ποντικάκη ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον κίνδυνο που θα φέρουν για την αλιεία, τον τουρισμό, την οικολογική ισορροπία, για τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι, για τη Γαυδοπούλα, για την πρόταση να ενταχθεί ο Σταυρός στο δίκτυο NATURA 2000, για την προστασία των νερών της Κρήτης και άλλα.

• Ηλεκτρονικά:

1. Στην Εισαγωγή με το παρακάτω κείμενο:

Η προώθηση σεισμικών ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τη θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη NATURA 2000 όσο και τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της Γραμβούσας – Μπάλου- Φαλασάρνων, Ελαφονησίου – Ακρωτηρίου Κριός και όχι μόνο.

Ένα ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα εκεί θα επηρεάσει όχι μόνο τους φυσητήρες και τα άλλα θαλάσσια είδη αλλά και την αλιεία, τον τουρισμό, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία του συνόλου της περιοχής των δυτικών και νότιων ακτών της Κρήτης. Πέρα από τα μεγάλα βάθη της θαλάσσιας περιοχής, πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων.

Εάν προχωρήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, πιθανόν στο μέλλον να μην υπάρχει προστατευτέο αντικείμενο για το δίκτυο NATURA 2000 στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μεταφέρουμε σε αυτή τη διαβούλευση και την τοποθέτηση φορέων και οικολογικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου, που ζητάνε να μην προχωρήσουν οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο και να κηρυχθεί προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή.

Σχετικά μπορείτε να δείτε και πρόσφατο ερώτημα που έθεσε προς τους υποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου.

2. Στο Κεφάλαιο 2, με το παρακάτω κείμενο:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων έχει καταθέσει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόταση ένταξης της παραλίας του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων στο δίκτυο NATURA 2000.

Η περιοχή αυτή αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, έχει λιβάδια της προστατευόμενης Ποσειδωνίας, σπήλαια και αρχαιολογικό χώρο (αρχαίο Ενετικό λατομείο).

Ο αρχικός σχεδιασμός των περιοχών NATURA 2000 προέβλεπε την ένταξη στο δίκτυο αυτό της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία τότε εξαιρέθηκε λόγω του σχεδιασμού της εποχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Χανίων σε περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων. Σήμερα το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί, η χαράδρα του Κουρουπητού όπου απορρίπτονταν τα σκουπίδια σε ανεξέλεγκτη χωματερή έχει αποκατασταθεί και γίνεται διαχείριση με βάση την Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση των Απορριμμάτων από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Απορριμμάτων των Χανίων, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος.

Είναι καιρός η περιοχή του Σταυρού να ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 όπως έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από το Νοέμβριο του 2022.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
ecoprotchan@gmail.com
http://ecoprotchan.blogspot.gr