Οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και η εξόρυξη, σε περίπτωση που κρίνονται εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα, έχει σοβαρές έως και καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και κατ’ επέκταση, μεγάλο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, μπροστά στις ανησυχίες, στις προειδοποιήσεις και στις εκκλήσεις των ειδικών για την επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι θάλασσές μας (που συμπεριλαμβάνουν περιοχές ειδικής σημασίας της για τη βιοποικιλότητα ολόκληρης της Μεσογείου) απαντάει διαχρονικά με αοριστίες και ασάφειες, του τύπου: «Οι εργασίες των πετρελαϊκών θα διενεργούνται κάτω από αυστηρή περιβαλλοντική επιτήρηση», «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα», «θα συγκροτηθούν ειδικά όργανα περιβαλλοντικού ελέγχου» κ.λπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Αμυράς, απαντώντας στις 21 Νοεμβρίου 2022, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη, τόνισε ότι «Η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ανατεθεί στη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος» και διάβασε στη συνέχεια με στόμφο τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές του εν λόγω οργάνου, καταλήγοντας ξανά στο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για καταστροφικές επιπτώσεις του προγράμματος.
Στην απάντηση του κ. Αμυρά μας κίνησε το ενδιαφέρον η χρήση μελλοντικού χρόνου («θα ανατεθεί στη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος») αφού οι σεισμικές έρευνες στις θάλασσες της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος είχαν ήδη ξεκινήσει προ πολλού όπως είχε αποκαλύψει με Δελτίο Τύπου η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις 26 Οκτωβρίου 2022. Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά κατά το προσφιλές τους (και παράνομο) σύστημα να αγνοούν τις ενοχλητικές ερωτήσεις, δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση.
Ενημερωθήκαμε ωστόσο από δημοσιεύματα ότι, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 5 Οκτωβρίου! Συμπεραίνουμε λοιπόν εύλογα ότι είτε ο υφυπουργός, κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου 2022, δεν είχε καθόλου γνώση του θέματος, ούτε καν γνώριζε αν η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος είχε συγκροτηθεί και παρείχε τις υπηρεσίες της, είτε ότι η ΕΔΕΥΕΠ ψεύδεται για το χρόνο συγκρότησης και λειτουργίας του εν λόγω οργάνου!
Το καλύτερο όμως, ακολουθεί: Γνωρίζοντας ότι οι σεισμικές έρευνες και οι εξορύξεις αποτελούν τεράστια απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, είχαμε τις απορίες:
- Ποιος θα φροντίσει να σταματήσει τη δραστηριότητα της ExxonMobil αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον;
- Ποιος θα επιβάλλει στην ExxonMobil «να τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις» ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απώλεια κερδών;
- Ποιος θα υποχρεώσει την ExxonMobil να αποχωρήσει από θαλάσσιες περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα όπως η Ελληνική Τάφρος;
Και επειδή η πραγματικότητα είναι πιο διασκεδαστική από τη φαντασία, πληροφορηθήκαμε ότι η απάντηση σε όλες μας τις ερωτήσεις είναι η εξής μία:
…η ίδια η ExxonMobil!
Συγκεκριμένα, η Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
- Τον σύμβουλο Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Αρχών από το τμήμα Ανάπτυξης Χαρτοφυλακίου της ExxonMobil.
- Τον διευθυντή επιχειρήσεων Venture του παραρτήματος της ExxonMobil στην Κύπρο.
- Τον σύμβουλο Λειτουργίας, Ασφάλειας, Υγείας & Περιβάλλοντος, από παράρτημα της ExxonMobil στην Κύπρο.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο φυσικός μας πλούτος περνάει στα χέρια των πετρελαϊκών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς και εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών που πρώτα θα βιώσουμε τις συνέπειες των σχεδίων αυτών, καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις άδειες παραχώρησης στις πετρελαϊκές ώστε να μη θέσει σε τέτοιο κίνδυνο τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Τώρα το ελληνικό κράτος, μέσω της ΕΔΕΥΕΠ, μας ζητά να μείνουμε ήσυχοι γιατί οι θάλασσές μας είναι ασφαλείς όσο τις προστατεύει η ίδια η ExxonMobil.
Δεν εμπιστευόμαστε στην ExxonMobil, γνωστή για πληθώρα περιβαλλοντικών -και όχι μόνο- εγκλημάτων, ούτε και σε καμία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία τον αληθινό μας πλούτο, τη θάλασσά μας.
Ζητάμε την άμεση ακύρωση του προγράμματος για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων!
#HellenicTrenchSOS
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens' Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante - Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων.