Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Πρωτοβουλία πολιτών #save_falasarna

Η πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας πολιτών #save_falasarna έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και συμμετείχαν πολίτες από τα Χανιά και την Κίσσαμο. Παρουσιάστηκε το πρώτο κείμενο το οποίο διαβάστηκε και μοιράστηκε στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας και έγιναν τοποθετήσεις και εκτενής διάλογος για τις επόμενες δράσεις της συλλογικότητας:

Μετά το διάλειμμα των δύο ετών της πανδημίας φαίνεται ότι ο τουρισμός επανέρχεται δριμύτερος να καταρρίψει νέα ρεκόρ και να ανοίξει τις ορέξεις για νέες επενδύσεις «αειφόρου» ανάπτυξης. Πώς το καταφέραμε αυτό το θαύμα; Φταίει που τα φτιάξαμε όλα μέσα στα δύο αυτά χρόνια; Λύσαμε το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αποχέτευσης, της μη επαρκούς υδροδότησης και ηλεκτροδότησης τους θερινούς μήνες, της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών σε προστατευόμενες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα, της προστασίας της φύσης, των ακτών και των θαλασσών μας;

Προφανώς και όχι. Κάθε άλλο, στα παραπάνω έρχονται σαν κυκλώνας να προστεθούν καινούργια όπως αυτό της ασταμάτητης έκδοσης οικοδομικών αδειών και της συνεχιζόμενης ανοικοδόμησης όχι μόνο σε περιοχές που επιτρέπεται αλλά και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται. Με κτίσματα που ουδεμία σχέση έχουν με τον παραδοσιακό οικιστικό χαρακτήρα των νησιών μιας αλλά μάλλον παραπέμπουν περισσότερο σε έναν αέναο αγώνα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταμοντέρνας αφαιρετικής αισθητικής.

Σε λίγα χρόνια, με τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό, κανένα νησί δεν θα ξεχωρίζει για τα στοιχεία που το έκαναν άλλοτε ξεχωριστό και ελκυστικό. Ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να αντιληφθεί την διαφορετική οικιστική παράδοση, τον πολιτισμό και το χρώμα του κάθε τόπου. Είτε θα βρίσκεται στη Μύκονο, είτε στην Τήνο, είτε στη Δυτική Κρήτη η εμπειρία θα είναι ίδια, μια και όλα θα μοιάζουν ίδια… Ακόμη και το κατεστραμμένο φυσικό τοπίο που θα τα περιβάλλει.

Μια εικόνα από ένα ζοφερό αλλά όχι πολύ μακρινό μέλλον φαντάζουν παραλίες στις οποίες κανείς δεν θα ξέρει το χρώμα της άμμου γιατί ξαπλώστρες-κρεβάτια για βαθιές τσέπες και ομπρέλες θα έχουν καταλάβει κάθε χιλιοστό τους, οι θάλασσες θα σιωπούν πλέον από ζωή αλλά θα σφύζουν από κηλίδες και μεθάνιο, τα βουνά αντί για δέντρα θα στολίζονται με ανεμογεννήτριες ενώ τον ήχο του ανέμου, των γλάρων και των γυπαετών, θα έχει αντικαταστήσει το βουητό τους.

Η ώρα μηδέν έχει έρθει και πρέπει να απαντήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια και όραμα τι μοντέλο τουρισμού θέλουμε και να περισώσουμε ότι μπορούμε. Το μοντέλο της μάζας, του all inclusive και του VIP με προϊόν και υπηρεσίες φασόν με ότι αυτό συνεπάγεται, ή ενός μοντέλου που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό, διατηρεί τον οικιστικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής και διαχειρίζεται πόρους και απόβλητα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο; Για τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, η απάντηση είναι προφανής.

Η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.» που αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με 800+ κλίνες σε έκταση 120 στρεμμάτων εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και περικλείει το σύνολο της κύριας παραλίας της περιοχής, γίνεται ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο καλούμαστε να εγκαταλείψουμε όσο γίνεται γρηγορότερα πριν οι επιπτώσεις είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Αρκεί κανείς να κάνει εικόνα τις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου σε περίοδο αιχμής, με τις χιλιάδες κόσμου, τα χιλιόμετρα από αυτοκίνητα, τα βουνά από σκουπίδια, τις αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ροζ της άμμου να ξεμυτάει μόνο στις καρτ ποστάλ.

Προκλητικά επιδιώκεται να εγκριθεί μια ανορθολογική επένδυση με καταστροφικές συνέπειες για τον περιβάλλον και τον άνθρωπο που παραβαίνει κατάφορα την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς προβλέπεται ολόκληρη εντός δικτύου Natura 2000* (GR4340001 - ΕΖΔ Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσαρνα – Ποντικονήσι, όρμος Λιβάδι – Βιγλιά).

Με δεδομένες τις αντιρρήσεις επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων, όλο και περισσότερος κόσμος στην περιοχή της Κισσάμου και ευρυτερα στο νομό Χανίων εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του σε μια επένδυση που επιχειρεί προς όφελος των λίγων, να αλώσει «τούτα τα τοπία που μέσα από τη ματιά του επιστήμονα, του εραστή της φύσης αλλά και του καλλιτέχνη, αναδίδουν τη μαγεία, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αισθήματα που αυτός ο τόπος μεταδίδει απλόχερα στον άνθρωπο, χιλιάδες χρόνια τώρα.» όπως πολύ εύγλωττα περιγράφεται στο λεύκωμα «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προτατεύουμε!»

Η συγκεκριμένη φαραωνική επένδυση συνεχίζει την γνωστή παράδοση της καταπάτησης αιγιαλών, της ασύδωτης εκμετάλλευσης μέσα από το προσφιλές μοντέλο «όλη η ελλάδα ένα μπιτς μπαρ, μία ξαπλώστρα...» και του περιορισμού της δημόσια χρήσης. Διαχρονικά σε αυτή τη χώρα η εκάστοτε κρατική εξουσία φροντίζει μέσα από την πελατειακή της νομοθεσία να στηρίζει πρακτικές οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης των παράλιων για λογαριασμό επιχειρηματικών οικογενειών και κύκλων που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μαζί της.

Θέλουμε τα Φαλάσαρνα να γίνουν San Vito Lo Capo, Σικελία ή Whitsunday, Αυστραλία (https://parks.des.qld.gov.au/parks/parks-whitsundays) ;

Όσοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Φαλάσαρνα βλέπουν πως ήδη έχει ξεκινήσει η περίφραξη της παραλίας και από μια δημόσια παραλία προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια παραλία για εκλεκτούς VIP πελάτες με πανάκριβες ξαπλώστρες δίπλα από τις οποίες σου απαγορεύεται να στρώσεις πετσέτα. Καλώς ορίσατε στην Μύκονο!

Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε άμεσα και σθεναρά στην απειλή της μη αναστρέψιμης αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Κρήτης και να προλάβουμε τον επικείμενο κορεσμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος που, μαζί με την αναπόφεκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, συνοδεύεται και από κατάφορη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να βρεθούμε απέναντι σε κάθε τι που αλλοτριώνει την ομορφιά και τις συνειδήσεις του τόπου αλλά αρνείται να λάβει υπόψη τους τρόπους που οι κονωνικές ανάγκες συναθρώνονται με τον σεβασμό στην φύση.

Το δρόμο ήδη άνοιξαν οι σημαντικές περιβαλλοντικές νίκες σε ολόκληρη την Κρήτη ενάντια στην επιχείρηση μεταροπής του νησιού σε μια τουριστική, ενεργειακή και θεματική disneyland για τα κέρδη των λίγων.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φυσικών μας πόρων και να προστατεύσουμε τις ομορφιές του νησιού μας!

Καλούμε κάθε άνθρωπο από το νομό και το νησί να συνταχθεί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου με δίκαιους όρους διαβούλευσης και διαδικασίες λογοδοσίας ώστε να υπάρξει ανάχωμα στην ασυδοσία των αυτοαποκαλούμενων επενδυτών - σωτήρων.

Ότι καταστρέφει την φύση δεν είναι ανάπτυξη!


*Δίκτυο Natura 2000: Οι περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 διέπονται από καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που καθορίζει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους. Το Δίκτυο NATURA 2000 αποτελεί τη βάση όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και τη γενικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άμεσος στόχος είναι να προαχθεί η περιβαλλοντικά συμβατή ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει παράλληλα την οικονομική ευημερία της κοινωνίας και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Πηγή: https://natura2000.crete.gov.gr/index.php?id=20 - Το λεύκωμα- έκδοση «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προτατεύουμε! Προστατευόμενες Περιοχές Natura 2000» υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το έργο «Ανάδειξη και Προώθηση των Περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» με αναθετούσα αρχή την Περιφέρεια Κρήτης.'