Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Η πρωτοβουλία Ελλάδσ-Τουρκίας -Κύπρου "Μας Σκάβουν τον Λάκκο" για τον East Med

Ο East Med, ο μεγαλεπήβολος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου, που θα ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο τόσο σε μήκος όσο και σε βάθος, που θα ξεκινούσε από το Ισραήλ για να καταλήξει μέσω Κύπρου, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία και θα τροφοδοτούσε την Ευρώπη με φυσικό αέριο, που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από αυτή της ΝΔ, αποδείχτηκε φούσκα. Και αρκούσε για αυτό ένα απλό non paper του ΥπΕξ των ΗΠΑ που γνωστοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα κράτη και δήλωνε την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από τον East Med.

Πρόκειται για ψυχρολουσία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής διπλωματίας που πίστεψαν ότι πάνω στη συμμαχία με ΗΠΑ και Ισραήλ και με όχημα τον East Med θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο κερδίζοντας πόντους στον ανταγωνισμό της ελληνικής άρχουσας τάξης με την τουρκική. Το non paper των ΗΠΑ έκανε σαφές ότι ο λόγος της άρσης της στήριξης τους είναι η «σταθερότητα» στην περιοχή της Μεσογείου, που πρακτικά σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει με την Τουρκία έξω από το παιχνίδι.

Οικονομικά το έργο θεωρούνταν έτσι κι αλλιώς φιλόδοξο από την αρχή, ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου πλέον δίνουν έμφαση σε πιο «σίγουρες» επενδύσεις, σε βεβαιωμένα κοιτάσματα και σε περιοχές που δεν κινδυνεύουν να τιναχτούν τα «project» τους ανά πάσα στιγμή στον αέρα λόγω γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Είναι ταυτόχρονα σαφές ότι ένα νέο Ελντοράντο έχει ανοίξει για τις μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας με τις «πράσινες επενδύσεις». Τεράστιες επιδοτήσεις και διευκολύνσεις παρέχονται στο ενεργειακό λόμπι προκειμένου να κερδοσκοπήσει με την «ευκαιρία» της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, και λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ένα μέρος των επενδύσεων προσαρμόζεται ήδη στην αξιοποίηση και μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) με την κατασκευή νέων πλοίων μεταφοράς LNG και με αξιοποίηση σταθμών επαναεριοποίησης όπως αυτός της Αλεξανδρούπολης.

Το περιβαλλοντικό κίνημα έχει κάθε λόγο να είναι ανακουφισμένο από την διαφαινόμενη αυτή τη στιγμή αδυναμία υλοποίησης ενός αγωγού που θα είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή. Οι δεκάδες πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις που χτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό κινητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, ενημερώνοντας, προσφεύγοντας στα δικαστήρια για την υπεράσπιση του τόπου τους.

Ανάσα ανακούφισης όμως είναι και για όλους τους λαούς της περιοχής, καθώς ο East Med και η διεκδίκηση των θαλάσσιων οικοπέδων της Μεσογείου τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τους Τσίπρα/Μητσοτάκη/Αναστασιάδη έβαζε τη γειτονιά μας στο κέντρο ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού πολύ επικίνδυνου και απρόβλεπτου.

Αν και το ζήτημα των εξορύξεων όσο και αυτό των ελληνοτουρκικών διενέξεων δεν έχουν τελειώσει, ως πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο σε Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρο θεωρούμε θετική εξέλιξη το πάγωμα των σχεδίων για την κατασκευή του East Med.


Μας σκάβουν το λάκκο
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις
noextractionsnowar@gmail.com
https://noextractionsnowar.blogspot.com
facebook: noextractionsnowar