Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Κοινή δήλωση Τούρκων-Ελλήνων-Κυπρίων: Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία!

Έξω τα Ρωσικά στρατεύματα

Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολικά

Για ένα μαζικό διεθνές κίνημα ενάντια στον πόλεμο

Πλήρης σεβασμός στα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα της ρωσόφωνης μειονότητας

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την κατάληψη της χώρας και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη.

Ως πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή. Ενώνουμε τις φωνές μας με τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος τώρα!

Δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι ο στόχος της εισβολής είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό είναι μια πρόφαση για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού και μεγαλορωσικού σωβινισμού.

Ταυτόχρονα στεκόμαστε ενάντια στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που θέλουν να παρουσιάζονται σαν τα «περιστέρια της ειρήνης». Είναι υπεύθυνοι για στρατιωτικές εισβολές σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες και τα σχέδιά τους να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς ανατολάς είναι στην πραγματικότητα μέρος της στρατηγικής τους να στριμώξουν τη Ρωσία στον ενδο-ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους. Δεν ξεχνάμε την Γιουγκοσλαβία, την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και τόσες ακόμα χώρες.

Θεωρούμε ότι ο ουκρανικός λαός πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει μόνος για το μέλλον του, χωρίς τον Πούτιν και το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τα πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα και δικαιώματα εθνικής και πολιτιστικής έκφρασης και ταυτότητας όλων των εθνοτικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα των ρωσόφωνων μειονοτήτων της Ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

Ο Ρωσικός και ο Ουκρανός λαός τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτόν τον πόλεμο! Οι κυρίαρχες ελίτ χύνουν το αίμα των απλών ανθρώπων για να διευρύνουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, οι διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν παίξει ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης από το 2014. Την στιγμή που σκοτώνονται οι άνθρωποι στον πόλεμο, η βιομηχανία όπλων, το ενεργειακό λόμπι, οι τραπεζίτες, κτλ κάνουν χρυσές δουλειές.

Η πρωτοβουλία εναντίον των εξορύξεων και του πολέμου σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία γνωρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά. Το ζήσαμε το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο με την ίδια πρόφαση, της «προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Όπως και όταν η ελληνική Χούντα οργάνωσε πραξικόπημα με σκοπό την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στον πόλεμο του 1974 χιλιάδες πέθαναν, εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες, εκατοντάδες αγνοούνται ακόμη. Οι πληγές αυτού του πολέμου είναι ακόμη ανοιχτές - συνεχιζόμενη κατοχή, διχοτομημένο νησί, εθνικισμός και συνεχής φόβος κλιμάκωσης κάθε φορά που τα συμφέροντα των κυρίαρχων ελίτ συγκρούονται.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο φόβος ενός στρατιωτικού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να προκληθεί από τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αποθεμάτων φυσικού αερίου, έγινε ξανά πραγματικότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς λέμε:

  • Όχι στον πόλεμο
  • Ενάντια στις προσαρτήσεις και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από κάθε πλευρά
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των εθνοτικών μειονοτήτων
  • Απαιτούμε το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή και το σταμάτημα της κούρσας των εξοπλισμών στις χώρες μας
  • Όχι άλλο αίμα για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή άλλους φυσικούς πόρους. Αφήστε τα στο έδαφος! 

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος:
Συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις
noextractionsnowar@gmail.com
https://noextractionsnowar.blogspot.com
https://www.facebook.com/noextractionsnowar