Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινή δήλωση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και την οικολογική καταστροφή!

Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και την οικολογική καταστροφή!

Κοινή δήλωση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο "Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don't Dig"

Οι λαοί της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Χαιρετίζουμε, όχι αυτούς που σπέρνουν το μίσος μεταξύ μας, αλλά τα περιβαλλοντικά και ειρηνευτικά κινήματα που υψώνουν τη σημαία της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας. 

Αφού ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέχρι τα μέσα του 2020, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, δήλωσε:

"Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίζονται βίαια έχει διπλασιαστεί. Αυτό δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε θέση να διαφυλάξει την ειρήνη. Με αυτόν τον τρομακτικό απολογισμό, έχουμε περάσει ένα ακόμα σημείο καμπής και, όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν λένε όχι στον πόλεμο, η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει". Όταν οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας αναγκάζουν ακόμη και αυτούς που φέρουν ευθύνη για την κατάσταση να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις για να την περιγράψουν, ο καθένας μπορεί να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Η πολλαπλή κρίση που προκλήθηκε από τον ιο Covid-19 έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βίαια εκτοπισμένοι. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις αντί να αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα που προκαλούν πολεμικές συγκρούσεις, προσπαθούν να διοχετεύσουν την οργή ενάντια στους άλλους ανθρώπους, ασκώντας ρατσιστικές πολιτικές κατά των προσφύγων. Αντί για λύσεις βασισμένες στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπαθούν να διοχετεύσουν τα αισθήματα απογοήτευσης των ανθρώπων εναντίον των καταπιεσμένων χρησιμοποιώντας συκοφαντίες και ψέματα.

Είδαμε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν την περιοχή μας, ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, την ίδια ώρα που υποδαυλίζουν συνεχώς τις φλόγες του ρατσισμού και την εχθρότητα μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών τους, αν και καταφέρνουν να βρουν δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, όταν πρόκειται για προσωπικό και εξοπλισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Απέναντι στους πολιτικούς ζόμπι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον πόλεμο και το κέρδος, η υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων της φύσης και της ανθρωπότητας απαιτεί να πούμε όχι στις καταστροφικές πολιτικές του καπιταλισμού τώρα.

Σε αυτή την περίοδο που βιώνουμε καταστροφές τη μία μετά την άλλη, το να αφήσουμε το ζήτημα της ειρήνης στο έλεος των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών θα ήταν προφανώς αυτοκτονικό. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την αλληλεγγύη από τα κάτω για έναν κόσμο όπου οι λαοί δεν θα νιώθουν εχθρότητα ο ένας για τον άλλο, όπου δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδύονται, όχι σε εξοπλισμούς, αλλά στην κατάσβεση της φωτιάς που καταστρέφει τον πλανήτη μας, όπου η ανθρωπότητα και η φύση θα συνυπάρχουν αλληλέγγυα και ειρηνικά. 

Γιατί το μέλλον τόσο της φύσης όσο και της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.

Ζήτω η ειρήνη

Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο "Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don't Dig"