Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Διαμαρτυρία κατά του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, Δευτέρα 4 Μαΐου ώρα 6μμ, Λιοντάρια, Ηράκλειο


Εν μέσω πανδημίας και μετά από μια εντελώς προσχηματική διαβούλευση προκειμένου να χειραγωγήσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φέρνει στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 4/5 και την Τρίτη 5/5 το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας το οποίο έχουν καταγγείλει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου συμμερίζεται τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Απευθυνόμαστε στα μέλη και τους φίλους μας να υπογράψουν κατά του νομοσχεδίου στην διαδικτυακή καμπάνια και τους καλούμε στη διαμαρτυρία που θα γίνει στα Λιοντάρια στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 4/5 και ώρα 6 μμ, την ώρα που μέσα στη Βουλή θα συζητιέται το σχέδιο νόμου, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Το σχέδιο νόμου συνιστά σημαντική υποχώρηση στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία θυσιάζει στο «βωμό» των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης. Μεταξύ των άλλων, εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών των επενδυτικών σχεδίων σε ιδιώτες και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθεί ακόμα και εξορυκτικές δραστηριότητες σε περιοχές προστασίας της φύσης, καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου