Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλούνται να τοποθετηθούν πάνω σε ένα δίπολο: από τη μια η πρόληψη και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αλιεία και η τουριστική οικονομία και από την άλλη τα ισχυρά συμφέροντα του πετρελαϊκού λόμπι και το εθνικό αφήγημα μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης "ανάπτυξης" με κάθε κόστος.
Πρόληψη ή "ανάπτυξη" λοιπόν;
Άραγε επιθυμούμε σαν κοινωνία μια "ανάπτυξη" που βασίζεται στους -βρώμικους από όλες τις απόψεις- υδρογονάνθρακες, ή μήπως οι ζωές μας, η βιωσιμότητα του ευαίσθητου οικοσυστήματος της ανατολικής Μεσογείου και η τοπική οικονομία πρέπει να αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα;
Η οικολογική επιστήμη εστιάζει στην αρχή της πρόληψης: αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ανθρωπογενής παρέμβαση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον ή/και στην ανθρώπινη υγεία, η επιστήμη προτείνει τη μη υλοποίηση της παρέμβασης. Σε πλήρη αντίθεση, η "ανάπτυξη" όπως την εννοούν οι πετρελαϊκές πολυεθνικές και τα πολιτικά τους φερέφωνα, εστιάζει στην επιχειρηματική κερδοφορία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Με πιο απλά λόγια, το δίλημμα είναι αν θα επιτρέψουμε τα επικίνδυνα πειράματα που υπόσχονται μια αμφίβολη ευημερία των εταιριών και αν κάτι πάει στραβά θα την πληρώσουν οι τοπικές οικονομίες, ή αν θα αποτρέψουμε εξαρχής τις πολύ πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε βάθος δεκαετιών.
Τα δεδομένα όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης της Κρήτης σύμφωνα με τις ίδιες τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, είναι τα εξής:
- τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη (τουλάχιστον 3.000 μέτρα),
- οι υποψήφιες περιοχές δεν είναι βέβαιο ότι «κρύβουν» αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων,
- η μορφολογία του πυθμένα της θάλασσας νότια της Κρήτης και τα μεγάλα βάθη δεν προσφέρεται για "εύκολη" εξόρυξη.
Η κοινή λογική και οι αρχές της οικολογίας υπαγορεύουν κατηγορηματικά την εναντίωση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ένα πολύ σημαντικό, ευαίσθητο και ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα, ειδικά όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που ένα ατύχημα με ολέθριες συνέπειες σε βάθος χρόνου δεν είναι καθόλου απίθανο.
Από την άλλη, τα πολυεθνικά αρπακτικά του πετρελαίου που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο του "τρίτου" -και όχι μόνο- κόσμου, καταστρέφοντας οικοσυστήματα και καταδικάζοντας τοπικές κοινωνίες σε υποβάθμιση, οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος που στηρίζουν τα επικίνδυνα επιχειρηματικά σχέδια και οι "διακεκριμένοι επιστήμονες" που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υστεροφημία τους αναπτύσσοντας "πρωτοποριακές" τεχνικές για άντληση υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα γίνει αν κάτι πάει στραβά εκεί κάτω...
Την Παρασκευή λοιπόν θα είμαστε παρόντες και παρούσες στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να θέσουμε τα δεκάδες ερωτήματα που προέκυψαν από την ανάγνωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εκπονήθηκε για να στρώσει το έδαφος για την επέλαση των πετρελαϊκών κολοσσών. Ένα πακέτο 730 σελίδων που θυμίζει περισσότερο προπαγάνδα του πετρελαϊκού λόμπι, παρά επιστημονικό κείμενο με στόχο την εκτίμηση και πρόληψη των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των εξορύξεων.
Οι εποχές που οι κατακτητές άρπαζαν γη και ύδωρ από τους ιθαγενείς χαρίζοντας τους χάντρες και καθρεφτάκια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε όλοι και όλες στο νησί μας να πληροφορηθούν για τη βρώμικη υπόθεση που λέγεται εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Ενημερώνουμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2020 η Πρωτοβουλία οργανώνει δημόσια εκδήλωση στο Ηράκλειο με σημαντικούς καλεσμένους ομιλητές με σκοπό την τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για τις πραγματικές επιπτώσεις και τους κινδύνους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας.
Για πετρέλαια δεν ξέρουμε, αντίσταση όμως θα βρείτε σίγουρα...
“Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”
No.oil.crete@gmail.com