Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Όχι στον αποχαρακτηρισμό του κοινωφελούς χώρου στην ΑΒΕΑ

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της απόφασης που έλαβε στη συνεδρίαση της 24-7-2019 για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ. Η πόλη μας και ιδιαίτερα η συνοικία της Νέας Χώρας δεν έχει την πολυτέλεια να αλλάζει τη χρήση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Εάν προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου αυτού αντί της δημιουργίας εκεί ελεύθερου χώρου πρασίνου, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται εκεί κυριολεκτικά να περικυκλωθεί από πολυώροφα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται.

Το επίμαχο οικόπεδο βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνία Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, του τετραγώνου της ΑΒΕΑ μπροστά από το 5 ο Γυμνάσιο Χανίων. Το 1994, με τροποποίηση του σχεδίου πόλης, χαρακτηρίστηκε ως «χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού (χώρος αθλητισμού)».

20 χρόνια καμιά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και 5 χρόνια τώρα η απερχόμενη, δεν φρόντισαν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το σχέδιο πόλης, ν’ απαλλοτριώσουν το οικόπεδο με φθηνότερη τιμή και ν’ αποδώσουν έναν απαραίτητο ελεύθερο χώρο στη νεολαία και πρώτα στους 750 περίπου νέους των όμορων Γυμνασίου και Λυκείου που ασφυκτιούν σε μια μικρή αυλή, όπως και σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας και της πόλης.

Συμφωνώντας με την Ανοιχτή Συνέλευση της Νέας Χώρας και άλλους φορείς της πόλης μας, ζητάμε:

  • Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της οποίας αμφισβητείται η νομιμότητα (στο 49μελές συμβούλιο, επί 22 παρόντων ψήφισαν 14 υπέρ και 8 κατά) και να πάρει νέα απόφαση το νεοεκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο.
  • Να τοποθετηθεί δημόσια ο νέος Δήμαρχος Χανίων αφού ενημερωθεί υπεύθυνα και πολύπλευρα.
  • Να τοποθετηθούν δημόσια οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκλέχτηκαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Καλούμε τους επιστημονικούς και άλλους συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες, το εκπαιδευτικό κίνημα και το κίνημα γονέων, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν θέση και ν’ αγωνιστούμε από κοινού συντονίζοντας τη δράση μας, για να μην περάσουν τα άνομα σχέδια της εμπορευματοποίησης των κοινόχρηστων χώρων.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων