Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Χανιά: Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου

Το κτήριο που κάηκε σε κάρτα του 1900
Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο μάλιστα άμεσο και για απώλεια ανθρώπινων ζωών με την πυρκαγιά στους παλιούς Ιταλικούς Στρατώνες στο κέντρο των Χανίων ήταν ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, για να δανειστούμε τον τίτλο ενός λατινοαμερικάνου νομπελίστα συγγραφέα. Η ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Άμυνας στα χέρια του οποίου βρισκόταν το κτήριο και το οποίο το είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Η ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη βαραίνει τόσο την τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου που ούτε το αξιοποίησε ούτε το παραχώρησε στο Δήμο Χανίων, όσο και προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες που πήραν την απόφαση να κλείσουν το Πολεμικό Μουσείο και να εγκαταλείψουν το κτήριο χωρίς να το παραχωρήσουν για τη στέγαση κάποιας άλλης δημόσιας δράσης ή υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια.

Για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όμως στα Χανιά ερίζουν πολλοί μνηστήρες:

Το παλιό ΙΚΑ απέναντι από
το Δημοτικό Κήπο Χανίων
Η κυβέρνηση (τωρινή και οι προηγούμενες) που αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν είτε στο Δήμο για κάποια χρήση είτε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης για τη στέγασή του το κτήριο του παλιού ΙΚΑ πίσω από το Δημοτικό Κήπο, απαξιώνοντας έτσι τη δημόσια περιουσία και δημιουργώντας άλλο ένα κτήριο - φάντασμα στο κέντρο της πόλης των Χανίων που περιμένει να ακολουθήσει τη μοίρα των Ιταλικών Στρατώνων.


Ενετικά Νεώρια στο παλιό
Λιμάνι των Χανίων
Ο Δήμος Χανίων που την ίδια ώρα που κλαίει στα ΜΜΕ για την απώλεια των Ιταλικών Στρατώνων που δεν του παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους στην καρδιά της Παλιάς Πόλης τα Ενετικά Νεώρια, σημαντικά μνημεία με ιστορία μεγαλύτερη των πέντε αιώνων, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σημαντικές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Την ώρα που οδύρεται για τα μνημεία που καταστρέφονται, με απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. που υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου πρότεινε να κτιστούν κτίρια συνολικού εμβαδού 11.000 τμ για  αναψυχή, εκθεσιακούς χώρους κλπ εις βάρος του μητροπολιτικού πάρκου στη θέση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που η χανιώτικη κοινωνία τώρα και δεκαετίες προσπαθεί και περιμένει για να ανασάνει η πόλη.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Ο ίδιος Δήμος έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τα κτήρια των παλιών Παιδικών Εξοχών στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων την παραχώρηση της οποίας πέτυχαν μετά από αγώνες και κινητοποιήσεις χρόνων χιλιάδες πολίτες και η Επιτροπή Αγώνα των πολιτών, Και δε μιλάμε μόνο για την παρούσα πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων αλλά για τις προηγούμενες που μπορεί να κλαίνε επίσης με μαύρο δάκρυ τώρα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημόσιας περιουσίας.

Κτήριο Παπαδόπετρου
στο κέντρο των Χανίων
Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης (διαχρονικά) που έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια στο κέντρο της πόλης των Χανίων το κτήριο Παπαδόπετρου αφού εκδιώχθηκαν δια της βίας από μέσα οι φοιτητές του ιδρύματος. Η ίδια διοίκηση του Πολυτεχνείου (διαχρονικά) άφησε να ερειπώνονται τα δημόσια κτήρια του Παλιού Διοικητηρίου, των παλιών Φυλακών και της Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Πρόσφατα δε εγκατέλειψε και το κτήριο της παλιάς Πρυτανείας στην ίδια περιοχή αρνούμενη είτε να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες των φοιτητών είτε για κάποια άλλη δημόσια χρήση, δημιουργώντας άλλο ένα κτήριο – φάντασμα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, για να προωθηθούν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για τουριστική εκμετάλλευση από επιχειρηματίες.

Η παλιά Πρυτανεία του
Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, κυβέρνηση, Δήμος Χανίων και διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την εγκατάλειψη και την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και οι ευθύνες αυτές απλώνονται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις του Δήμου και του Πολυτεχνείου Κρήτης και στους ταγούς της πόλης, βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην. Η χώρα μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση ακριβώς γιατί αδυνατεί το πολιτικό προσωπικό και οι πολίτες της να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία, το φυσικό της πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά και καταλήγουν να δανείζονται και να κατασπαταλούν το δημόσιο, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου.

Αλλά για να μην πούμε «νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων » (μτφ «τώρα και για πάντα στη διάρκεια των αιώνων») σε ό,τι αφορά την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να αλλάξουν στάση οι πολίτες και να επιβάλουν ενεργά την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας προσπερνώντας τις πολιτικές ηγεσίες που στέκονται ανάξιες των περιστάσεων και ατενίζουν την καταστροφή.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ