Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Να στηριχτεί ο δρόμος της Ανακύκλωσης

Αντιπροσωπεία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 με το διευθύνοντα σύμβουλο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ), Γιάννη Κουτράκη. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν εξετάσουμε την κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά και να μάθουμε τα σχέδια της ΔΕΔΙΣΑ για το μέλλον.

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή υπήρξε η αναφορά στο υπό διαβούλευση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων της επιλογής της καύσης υπολειμμάτων RDF μετά από τη μεταφορά τους εκτός Κρήτης. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ, καθώς η καύση των σκουπιδιών απαγορεύεται από τη νομοθεσία και καύση RDF στην Ελλάδα γίνεται μόνο από τις τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Ο προσανατολισμός της ΔΕΔΙΣΑ είναι να διευρυνθεί η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή και γι’ αυτό το σκοπό πρόσφατα ενισχύθηκε η χωριστή συλλογή γυαλιού με κίτρινους κάδους (κώδωνες) και η χωριστή διαλογή ρούχων (κόκκινος κάδος), ενώ έχει ξεκινήσει η διάθεση καφέ κάδων για χωριστή διαλογή και των οργανικών υπολειμμάτων (τρόφιμα, κλαδιά, φυτά κλπ).

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι τα Χανιά με τη ΔΕΔΙΣΑ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στην ανακύκλωση, έχοντας μέσα σε μια δεκαετία (2006-2016) σχεδόν τριπλασιάσει τα υλικά που έστειλε για ανακύκλωση κι έχοντας επεκταθεί και στην παραγωγή κομπόστ από τα οργανικά υπολείμματα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σημερινή κατεύθυνση έπαιξε και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με την εκστρατεία που διεξήγαγε με την ίδρυσή της το 1987-89 υπέρ της ανακύκλωσης, ξεκινώντας μόνη της τότε την ανακύκλωση στα Χανιά, μέχρι την υιοθέτηση αυτής της λύσης από το Δήμο Χανίων και τη Νομαρχία στη δεκαετία του ’90 (η ΔΕΔΙΣΑ ιδρύθηκε το 1993). Στο ξεκίνημα μάλιστα της ΔΕΔΙΣΑ, σημαντικό ρόλο έπαιξαν μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Από τότε προτείναμε τη λύση της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή και την ενημέρωση των πολιτών παράλληλα με τη δημιουργία μικρού εργοστασίου ανακύκλωσης χαρτιού για την παραγωγή χαρτόκουτων και χαρτιού συσκευασίας. Αντί αυτού, οι τότε ιθύνοντες της πόλης επέλεξαν τη δημιουργία του σημερινού εργοστασίου μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων με πολλαπλάσιο κόστος και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, φτάνουμε στη λύση που τότε είχαμε προτείνει, τη διαλογή στην πηγή με χωριστούς κάδους για διαφορετικά υλικά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντησή μας με τη ΔΕΔΙΣΑ ήταν η διασφάλιση της αυτόνομης πορείας της ΔΕΔΙΣΑ, καθώς το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση προέβλεπε ένα Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια. Αυτό που μας ειπώθηκε είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης δηλώνουν ότι η ΔΕΔΙΣΑ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της και δε θα ενσωματωθεί στον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι άλλες περιοχές της Κρήτης βρίσκονται πολύ πιο πίσω από τα Χανιά στον τομέα της ανακύκλωσης (κι αυτό δεν το λέμε από τοπικισμό, τα Χανιά είναι πίσω σε άλλα ζητήματα). Τα Χανιά έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το θέμα των σκουπιδιών, καθώς η εικόνα των σκουπιδιών του Κουρουπητού που καίγονταν ανεξέλεγκτα δυσφήμισε για δεκαετίες την περιοχή μας κι οδήγησε στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμου. Δεν είναι ώρα λοιπόν να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι Χανιώτες υπουργοί και βουλευτές διασφαλίζοντας στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια την αυτόνομη πορεία της ΔΕΔΙΣΑ.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ