Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Αεροδρόμιο στην Πεδιάδα; - ξεχάστε το...

Το κείμενο του φυλλαδίου που τύπωσε και μοίρασε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.

Σε μια από τις πλέον ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, ανάμεσα σε 34 χωριά, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο εξωπραγματικών διαστάσεων για την Κρήτη. Αυτό σημαίνει:
  • 430 και πλέον πτήσεις το 24ωρο, δηλαδή 17-30 αεροπλάνα την ώρα (!) θα κυκλοφορούν πάνω από τα κεφάλια μας.
  • 400 και πλέον τόνοι κηροζίνης θα καίγονται στην ευρύτερη περιοχή καθημερινά από τα αεροπλάνα παράγοντας πάνω από 1.100 τόνους CO2. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια, την πίσσα και το μπετόν θα επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συχνή πάχνη της Πεδιάδας που δεσμεύει τους αέριους ρύπους.
  • 7.500 στρέμματα εύφορης γης θα καταστραφούν για την εγκατάσταση του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο και η οδική πρόσβαση προς αυτό θα είναι αποκλεισμένες περιοχές.
  • Ασταμάτητος και εκκωφαντικός θόρυβος, εγκλωβισμένος από τα γύρω βουνά, που θα ακούγεται πολλά χιλιόμετρα μακριά νύχτα και μέρα, έξω από τα όρια που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Χιλιάδες άνθρωποι από το Καστέλλι, τον Αρχάγγελο, τον Ευαγγελισμό, τα Ρουσσοχώρια, το Σκλαβεροχώρι, τον Καρδουλιανό, το Γαλενιανό την Αγ Παρασκευή και άλλους οικισμούς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία οικισμών σε απόσταση 3 χλμ από τα αεροδρόμια.
  • Μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος διότι το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο γειτνιάζει με το στρατιωτικό και τα πολεμοφόδια. Ένα μόνο ατύχημα θα είναι αρκετό να φέρει μεγάλη καταστροφή.
  • Σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή, από το αεροδρόμιο, τα καυσαέρια και το θόρυβο.
  • Η γεωργία και η κτηνοτροφία θα εγκαταλειφθούν στην ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας εξαιτίας της απώλειας γης, των ρύπων από τα καυσαέρια που φτάνουν πολύ μακριά, της λειψυδρίας, της ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Καστελλίου, του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού θα χάσουν τις δουλειές και το εισόδημα τους. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια τα προϊόντα τους αλλά ούτε και να τα εμπορεύονται. Ποιος θα αγοράζει προϊόντα από μια μολυσμένη περιοχή;
  • Προβλήματα επάρκειας νερού στην περιοχή αλλά και προβλήματα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα που εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού από τους ρύπους του αεροδρομίου.
  • Επιδείνωση του φαινόμενου της ερημοποίησης στην Κρήτη λόγω αλλαγής χρήσης γης και υποβάθμισης του εδάφους.
Μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς στο τόπο μας χωρίς το αεροδρόμιο!
  • Με μια ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, που ήδη αναπτύσσεται στην περιοχή και θα παράγει, θα τυποποιεί και θα προωθήσει στις αγορές πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
  • Με τη δικτύωση της ντόπιας παραγωγής με την τουριστική οικονομία για την αναβάθμιση και των δύο.
  • Με τη δημιουργία μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης προϊόντων όπως το λάδι, το τυρί κ.ά.
  • Με αξιοποίηση, ανάδειξη, σύνδεση των άφθονων αρχαιολογικών θησαυρών και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Πεδιάδας για τη αύξηση της επισκεψιμότητάς τους
  • Με μια ήπια, ποιοτική τουριστική ανάπτυξη που να σέβεται την ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα του τόπου, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, και να αξιοποιεί, χωρίς να καταστρέφει, τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
  • Με σύγχρονους δρόμους που θα σέβονται το περιβάλλον και θα συνδέουν την Πεδιάδα με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η κατασκευή του αεροδρόμιου δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος για την περιοχή διότι:
  • Ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλεύονται τους πόρους μας, τη γη, το νερό και τους κατοίκους της περιοχής που δεν θα έχουν άλλο πόρο ζωής.
  • Η εμπορευματική ζώνη θα είναι στη διάθεση της ξένης κατασκευάστριας εταιρείας και θα την εκμεταλλεύονται μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ποιος ντόπιος επιχειρηματίας θα είναι ανταγωνιστικός και θα επιβιώσει απέναντι στις πολυεθνικές;
  • Ποιος θα στηρίζει τον εμπορικό και βιοτεχνικό τομέα της περιοχής όταν το εισόδημα από την γεωργία και την κτηνοτροφία θα έχει υποβαθμιστεί;
  • Οι 2500 θέσεις εργασίας είναι ψέμα της προπαγάνδας! Μεγάλο μέρος τους είναι ήδη καλυμμένο, ενώ, η εντοπιότητα των εργαζομένων, ακόμα και αν μπει ως όρος στη σύμβαση, αντιτίθεται στη νομοθεσία της Ε.Ε. και μπορεί να καταγγελθεί από τον όποιον επενδυτή. Εκτός αυτού, οι μελετητές δεν υπολογίζουν τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν κυρίως από την εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αλλά και άλλες δραστηριότητες της περιοχής.
  • Η οικοδόμηση θα περιοριστεί δραστικά και στην πράξη θα απαγορευτεί, σε οικισμούς όπως τον Ευαγγελισμό, το Λιλιανό, το Σκλαβεροχώρι, τον Καρδουλιανό, κ.ά. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία γύρω από τον χώρο του αεροδρομίου (έλεγχος ύψους κτηρίων, οδηγία ICAO).
Ποιόν ωφελεί τελικά το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα;
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι όπως και ο διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσσαράς, η «Γκολφούπολη» στον Κάβο Σίδερο, δε σχεδιάζονται με γνώμονα το οικονομικό και κοινωνικό όφελος των κατοίκων της Κρήτης. Αντιπροσωπεύουν την άγρια "ανάπτυξη" που έχει καταστρέψει τα βόρεια παράλια και τώρα προχωρά και στην ενδοχώρα και η οποία γίνεται μόνο για την κερδοσκοπία των μεγαλοεπενδυτών και των μεγαλοπρακτόρων του τουρισμού που λεηλατούν την γη και τους φυσικούς πόρους και ξεγελούν τους κατοίκους τάζοντάς τους επισφαλείς και κακοπληρωμένες δουλειές για να αρπάξουν τη γη τους. Αυτή είναι άραγε η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε;

Τι μπορείς να κάνεις:
  • Συζήτησε το πρόβλημα με άλλους και δράσε συλλογικά.
  • Πες με θάρρος την άποψή σου, πάρε μέρος στις συνελεύσεις.
Αυτός ο τόπος είναι δικός σου. Το πρόβλημα σε αφορά! Μην αφήνεις άλλους να παίρνουν αποφάσεις για σένα ...χωρίς εσένα!
Όταν ο άνθρωπος καταστρέψει τη θάλασσα, τη γη, τον αέρα τότε θα καταλάβει ότι το χρήμα δεν τρώγεται.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας
Επισκεφθείτε για ενημέρωση: http://www.aerodromiostokastelli.blogspot.com
Επικοινωνία με την Επιτροπή: τηλ.: 6986719112, e-mail: aerodromiostokastelli@gmail.com