Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

«Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» λένε στην Ελλάδα, όμως τη ρήση αυτή δε φαίνεται να τη γνωρίζουν εκεί στο Δήμο Χανίων και δεν τους ανησυχεί καθόλου η πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για «προσωρινή» φιλοξενία νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά, την ίδια ώρα που προγραμματίζεται η κατάργηση του στρατοπέδου Θεοδωράκη στο Ρέθυμνο.

Ένα παιχνίδι υποκρισίας, του τύπου «άλλα λέμε τη μία κι άλλα την άλλη, άλλα λέμε στους μεν κι άλλα στους δε», παίζεται τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο κι από πλευράς Δήμου. Οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού, για απόδοση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων, ένα μόλις χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές, μετατρέπονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε «προσωρινή» φιλοξενία νεοσυλλέκτων. Κι ακολουθούν οι κάλπες του χρόνου (2019) κι η μπάλα πάει στην εξέδρα.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Χανίων που δεν ανησυχεί με τις εξελίξεις αυτές και τις θεωρεί «προσωρινές», έχει υπό διαβούλευση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων. Εκεί, στον τόμο Α4, σελίδα 57, αναφέρεται: «Αυτοτελής οργάνωση Δικαστηρίων και Δημοσίων Υπηρεσιών σε χωριστά κτήρια, με χρησιμοποίηση του σημερινού κτηρίου των Δικαστηρίων και νέου κτηρίου που προτείνεται να χωροθετηθεί στο σημερινό στρατόπεδο Μαρκοπούλου, με προοπτική να απομακρυνθεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ.»

Από τα παραπάνω αναρωτιέται εύλογα κανείς: Κυβέρνηση και Δήμος ή μας δουλεύουν, ή δε γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους, άλλα λέει ο ένας κι άλλα κάνει ο άλλος.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και το Δήμο να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη στάση τους για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, να εγκαταλείψουν τα σχέδια οικοδόμησης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, να δώσουν ένα χώρο πρασίνου που δικαιούται η συνοικία του Άη Γιάννη, μιας και φιγουράρει με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων μεταξύ των συνοικιών με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου, μόλις 2,9% και με ανύπαρκτο ποσοστό πολιτιστικών χώρων (Βλ Πίνακα σελ, 33 του τόμου Α4 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου).

Ο Δήμος Χανίων θα πρέπει άμεσα να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό το θέμα.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ