Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Πρόταση στο Δήμο Χανίων να πάρει μέρος στο Συνέδριο για τις Αμμώδεις Ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων προτείνει στο Δήμο Χανίων να πάρει ενεργά μέρος στο επιστημονικό Συνέδριο για τις Αμμώδεις Ακτές που θα γίνει το Μάιο στο Ηράκλειο με διοργανωτή το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ).

Ο Δήμος Χανίων, με βάση και την εμπειρία της διαχείρισης της αμμώδους παραλίας στη Χρυσή Ακτή που συζητείται έντονα αυτές τις μέρες, μπορεί, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς – ας το εκτιμήσουν οι ίδιοι, να πάρει ενεργά μέρος στο Συνέδριο για τις Αμμώδεις Ακτές είτε παρουσιάζοντας τη λογική και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της παρέμβασης που γίνεται αυτές τις μέρες στη Χρυσή Ακτή, είτε παρακολουθώντας το Συνέδριο και παίρνοντας σημαντικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης, το οικοσύστημα και τη σημασία των αμμοθινών (αμμόλοφων) στις Αμμώδεις Ακτές.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπροσωπεία του Δήμου θα πρέπει να είναι πολυμελής, αποτελούμενη τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και από διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις.

Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μιας τέτοιας συμμετοχής κι επιμόρφωσης αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις ακτές των Χανίων, καθώς εδώ και χρόνια, από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου μέχρι την τωρινή, βλέπουμε παρεμβάσεις στις ακτές που θεωρούν την παραλία ως τμήμα εμπορικών επιχειρήσεων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κι ομπρελών, πεδίο άναρχης δόμησης πάνω στην ακτή ή στις εκβολές ποταμών (με αποτέλεσμα τις πλημμύρες τόσων αυτών που χτίζουν εκεί όσο και των γειτόνων τους), πίστα για ράλι και δοκιμή μηχανών και αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού 4Χ4, χώρο στάθμευσης ΙΧ.

Το μόνο που αγνοείται επίμονα όλα αυτά τα χρόνια είναι η σημασία των ακτών στο οικοσύστημα, στην επιβίωση διαφόρων ειδών ζωής όπως οι θαλάσσιες χελώνες, στην προστασία μας από τις πλημμύρες.

Ίσως η συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων σε ένα τέτοιο Συνέδριο να βοηθήσει να αλλάξουν στάση και να προστατευτούν επιτέλους οι ακτές μας από τη Νέα Χώρα μέχρι το Σταυρό και τη Χρυσή Ακτή.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ