Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Όχι στην υποβάθμιση του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανιδας

Θλίψη και οργή προκαλεί η απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να υποβαθμίσει το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας Κρήτης, αφήνοντάς το τυπικά μεν ανοιχτό, χωρίς όμως προσωπικό για εκπαιδευτικά προγράμματα. Έτσι, τυχόν σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Πάρκο, θα βρίσκουν εκεί μόνο φύλακες και κανέναν να τους ξεναγήσει ή να παρουσιάσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία.

Ερωτηματικά προκαλεί μάλιστα γιατί η απόφαση για υποβάθμιση του Πάρκου ελήφθη χωρίς καν να υπάρξει μια δημόσια ανακοινωμένη προσπάθεια συνέχισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας του.

Όλα αυτά αφήνουν τον κόσμο να αναρωτιέται εάν η απόφαση για υποβάθμιση του Πάρκου γίνεται, όπως αναφέρουν εφημερίδες, για λόγους αντεκδίκησης προς τον πρώην Πρύτανη Γιάννη Φίλη που δημιούργησε το Πάρκο, επειδή ο Γιάννης Φίλης διαφώνησε με τους χειρισμούς της Πρυτανείας στο θέμα της δημιουργίας ιδιωτικού ξενοδοχείου στα κτήρια του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Το Πάρκο αυτό δημιουργήθηκε χάρη στις προσπάθειες του πρώην Πρύτανη Γιάννη Φίλη και με χρήματα που δόθηκαν από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, με στόχο τη διαφύλαξη του τεράστιου φυσικού πλούτου, της σπουδαίας βιοποικιλότητας της Κρήτης. Το Πάρκο φιλοξένησε 2.500 μαθητές κι εκπαιδευτικούς το 2016 αλλά και άλλους πολίτες κι επισκέπτες (πάνω από 15.000 το χρόνο!), οι οποίοι είχαν όλα αυτά τα χρόνια (από το 2004 που εγκαινιάστηκε) τη δυνατότητα να περιηγηθούν ελεύθερα στους χώρους του γνωρίζοντας τη χλωρίδα της Κρήτης κι απολαμβάνοντας στιγμές ηρεμίας κι απόλαυσης μέσα στη φύση.

Δυστυχώς, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προσφορά στην πόλη, στην Κρήτη και στους επισκέπτες με τη λειτουργία του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κυριαρχεί η λογική της «ανταποδοτικότητας», ό,τι δεν αποφέρει χρήματα είτε εκποιείται, είτε εγκαταλείπεται. Αυτά τα μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική της Πρυτανείας.

Ο κ. Πρύτανης, τις τελευταίες ημέρες της Πρυτανείας του (κυριολεκτικά στην παράταση), πρωταγωνιστεί στην εκποίηση ή υποβάθμιση της περιουσίας του Πολυτεχνείου, επιλέγοντας τη δημόσια αντιπαράθεση με τους πολίτες των Χανίων.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ