Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Πράσινη Πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη

Προς: την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" σας παραδίδει σήμερα την «Πράσινη Πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη» που επεξεργάστηκε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης την οποία υπογράφει ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος της Ο.Ε.Α.

Η πρόταση αυτή που βασίζεται στο Στρατηγικό Μοντέλο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχουν παρουσιάσει οι εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, θεωρούμε ότι έρχεται να απαντήσει αφενός στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία.
Κεντρικός άξονας του προτεινόμενου μοντέλου είναι η επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων αντί άλλων επικίνδυνων τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης όπως η ταφή και η καύση.

Το προτεινόμενο μοντέλο είναι ρεαλιστικό καθώς μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του μέσα στην ερχόμενη πενταετία, είναι πολύ πιο οικονομικό σε επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές, δημιουργεί σαφώς περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλει σημαντικά στην Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία αλλά και στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας με τη δημιουργία πολλών μικρών έργων παντού, απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέλει τους πολίτες ενεργούς συμμέτοχους στη λύση του προβλήματος και, τέλος, μπορεί να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και υποστήριξης στην υλοποίηση των όποιων υποδομών απαιτούνται.

Την ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.