Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, παραμένουν ερειπωμένα τα κτήρια των Παλιών Παιδικών Εξοχών στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων των Χανίων. Τα κτήρια αυτά ανεγέρθηκαν με πρωτοβουλία του Μάνου Μασούρη και άλλων πρωτοπόρων δασκάλων στη δεκαετία του ’30 πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να φιλοξενήσουν παιδιά ως Παιδικές Εξοχές - Κατασκηνώσεις.
Τότε ήταν που έγινε και εκτεταμένη δενδροφύτευση στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων από τα σχολεία και τους προσκόπους κι απέκτησαν τα Χανιά αυτό τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου κι οξυγόνου.
Οι πολίτες των Χανίων έδωσαν μια πολύχρονη μάχη ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων, που επιθυμούσαν την ανέγερση ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου για 2.000 άτομα, ιδιωτική πλαζ, είσοδο στην παραλία με εισιτήριο κ.ά. Όλα αυτά τα καταστροφικά για το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές, αποφεύχθηκαν χάρη στις 11.500 υπογραφές των πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα. Καταφέραμε έτσι, μετά από 15 χρόνια αγώνων των πολιτών και παρά την αντίθετη αρχικά άποψη δημάρχων, νομαρχών και πολιτικών εκπροσώπων του νομού, να διατηρηθεί η περιοχή υπό δημόσιο έλεγχο και μάλιστα να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων το 2014, εν μέσω μάλιστα μνημονίων, όταν τα πάντα ιδιωτικοποιούνταν!
Εν τούτοις, η πολιτική ηγεσία του νομού, τόσο σε επίπεδο Δήμου Χανίων όσο και σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα, δε στάθηκε ακόμη ικανή, έξι (6) ολόκληρα χρόνια μετά, να προχωρήσει στην ανακαίνιση και παράδοση για δημόσια χρήση των Παιδικών Εξοχών, παρά τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις των μαθητών από τη Νέα Κυδωνία πέρσι για αναστήλωση των κτηρίων και λειτουργία εκεί Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Μπορεί τα Χανιά να είχαν 2 υπουργούς στην προηγούμενη κυβέρνηση, να έχουν πρωθυπουργό και υφυπουργό στην τωρινή, κάποια στοιχειώδη έργα όμως φροντίδας και αναστήλωσης των μνημείων και της ιστορίας της πόλης και του τόπου δε γίνονται και παραμένουν αιώνιες υποσχέσεις για την επόμενη τετραετία, ασχέτως κυβέρνησης και δημοτικής αρχής (τι να πρωτοαναφέρει κανείς, τα Νεώρια, τον Ιταλικό στρατώνα, τις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, το φρούριο Ιτζεδίν;).
Με θλίψη και αγανάκτηση μαζί θυμόμαστε δε την προηγούμενη δημοτική αρχή που υποσχόταν στην αρχή της θητείας της ότι θα κάνει μελέτη και θα εντάξει τις Παιδικές Εξοχές σε πρόγραμμα για αναστήλωση και δημόσια χρήση. Έπεα πτερόεντα που έλεγαν κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μένει να δούμε, η νέα δημοτική αρχή, θα συνεχίσει το ένδοξο έργο των προκατόχων της και σε αυτόν τον τομέα;
Ή θα τιμήσει την επιθυμία των πολιτών για προστασία και ανάδειξη του πνεύμονα πρασίνου της πόλης στους Αγίους Αποστόλους και θα αξιοποιήσει επιτέλους τη δημόσια αυτή περιουσία για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και πολιτιστικές δραστηριότητες;
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων