Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Αμ' έπος αμ' έργον ή έπεα πτερόεντα;

Η υπόθεση της αποκατάστασης του Ιταλικού Στρατώνα που έπεσε θύμα εγκατάλειψης και πυρκαγιάς απαιτεί γρήγορες κινήσεις.

Θα πρέπει κυβέρνηση και Δήμος να ακολουθήσουν το αρχαίο ρητό «αμ’ έπος αμ’ έργον», να γίνουν δηλαδή άμεσα τα λόγια έργα, πράξη σε ελεύθερη μετάφραση. Ειδάλλως κινδυνεύουμε καταλήξουμε γι’ άλλη μια φορά σε «έπεα πτερόεντα» κατά την άλλη αρχαία έκφραση, «λόγια του αέρα» σε νεοελληνική μετάφραση.

Για να μη μείνουν λοιπόν στα λόγια μόνο τα περί διάθεσης 6 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση του μνημείου των Ιταλικών στρατώνων, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο Χανίων μαζί με τα χρήματα για την αποκατάστασή του. Η διατήρηση του κτηρίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδείχτηκε καταστροφική κι είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη επί 12 χρόνια και την πυρκαγιά. Το εν λόγω Υπουργείο για μας έχασε πλέον το δικαίωμα να διαχειρίζεται το κτήριο μετά από την εγκατάλειψη και την πυρκαγιά, δεν μπορεί να επιβραβευτεί αυτή η συμπεριφορά με τη διάθεση 6 εκατομμυρίων σε αυτό το Υπουργείο για την αποκατάσταση του κτηρίου που εγκατέλειψε για χρόνια.

Άρα επείγει η παραχώρηση στο Δήμο και η διάθεση των χρημάτων στο Δήμο. Επειδή όμως έχουμε πικρή πείρα και για το πώς διαχειρίζεται δικά του κτήρια – μνημεία ο Δήμος Χανίων (Νεώρια, βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη κ.λπ.), θα πρέπει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της παραχώρησης και τη διάθεση των χρημάτων, να μπει όρος ο Δήμος Χανίων να παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Ειδάλλως, είναι ικανοί να φάνε και τα 6 εκατομμύρια κάνοντας μελέτες και ασκήσεις επί χάρτου, και μετά «επικαιροποίηση της μελέτης» κ.ο.κ. Αυτό το έργο το έχουμε δει με τους ποδηλατόδρομους στα Χανιά από τις δημοτικές αρχές διαχρονικά (ο λαός μας το λέει βέβαια αλλιώς, «όποιος δε θέλει να μαγειρέψει χίλιες μέρες κοσκινίζει»).

Τα Χανιά αξίζουν ένα δημαρχείο αντίστοιχο της Ιστορίας τους και των μνημείων που διαθέτουν. Οι ιδέες περί «λαογραφικού μουσείου» στο τεράστιο κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, μιας και όπως είναι ήδη γνωστό, το Πολυτεχνείο έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι ετοιμάζει Λαογραφικό Μουσείο στην πρώην Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα. Και υπενθυμίζουμε για όσους το ξεχνάνε και το λέμε για όσους δεν το ξέρουν ότι το Πολυτεχνείο είναι υποχρεωμένο να εκθέσει τη Λαογραφική Συλλογή της Ελένης Φραντζεσκάκη, παλιού μέλους της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Η Ελένη πριν πεθάνει δώρισε τη συλλογή της αυτή μαζί με ένα σπίτι στην Παλιά Πόλη, ένα σπίτι στο Βάμο κ.ά στο Πολυτεχνείο Κρήτης, βάζοντας όρο να διατεθεί κάποιος χώρος για να εκτίθεται η Λαογραφική της Συλλογή. Άρα, υπάρχει αλλού πρόβλεψη για Λαογραφικό Μουσείο και άλλοι υπεύθυνοι (Πολυτεχνείο) για να το ξεκινήσουν.

Άρα λοιπόν, κυβέρνηση και Δήμος καλούνται να κάνουν άμεσα, τώρα, το επόμενο βήμα παραχωρώντας το κτήριο του Ιταλικού Στρατώνα και τα 6 εκατομμύρια για την αποκατάστασή του (κυβέρνηση) παρουσιάζοντας μελέτη αποκατάστασης (Δήμος) άμεσα, πριν τις εκλογές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι εννοούν αυτά που λένε και δεν πρόκειται για έπεα πτερόεντα - λόγια του αέρα.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ