Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι μια ωραία μεταφορική έκφραση στην Αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, για «ένα μεγάλο πρόβλημα ή θέμα που προκαλεί διαμάχες, το οποίο είναι προφανώς παρόν, όμως το αποφεύγουν ως θέμα συζήτησης». Ένα τέτοιο θέμα είναι και το ζήτημα της Ξυλοκαμάρας και του καυσίμου που χρησιμοποιείται εκεί, του πετρελαίου ντήζελ, και των επιπτώσεών του στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και για το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) του Δήμου Χανίων που είναι υπό διαβούλευση αυτές τις μέρες. Στην ενότητα 4.5 με τίτλο «Τοπικά παραγόμενη ενέργεια» αναφέρεται αυτολεξεί: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τοπικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή άλλες πηγές στο Δήμο.» Αυτό ακριβώς που λέγαμε πριν για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Στη συνέχεια (4.7) υπολογίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το 2013 σε 19.280 τόνους, από τους οποίους 62% αποδίδεται στον κτιριακό τομέα (κλιματισμός, φωτισμός, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας), 31% στον οδοφωτισμό και 7% στις μεταφορές.

Κατανοούμε το γεγονός ότι το Σχέδιο του Δήμου μετράει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα δημοτικά κτήρια (402 συνολικά), τον οδοφωτισμό και τις μεταφορές (236 δημοτικά οχήματα). Όμως δεν μπορεί να μιλάμε για «εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα όρια του Δήμου Χανίων» και να αγνοούμε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι η Ξυλοκαμάρα!

Ρωτάμε το Δήμο:

  • Είναι ή δεν είναι η Ξυλοκαμάρα στα όρια του Δήμου Χανίων;
  • Δε θεωρούν εκεί στο Δήμο ότι, από τη στιγμή που ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου, ο Δήμος θα έπρεπε να έχει λόγο για το σταθμό αυτό, τόσο για τη χωροθέτησή του όσο, κυρίως, για το τι είδους καύσιμα χρησιμοποιεί και τι επιπτώσεις έχουν αυτά στο περιβάλλον, εάν προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, εάν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή;
  • Είναι δυνατόν να μελετάει ο Δήμος Χανίων τις δράσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα όρια του Δήμου και να μην έχει το παραμικρό σχέδιο παρέμβασης για την αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιείται στον ενεργειακό σταθμό της Ξυλοκαμάρας ή την αντικατάστασή του με Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030 (!), μιας και το Σχέδιο του Δήμου έχει χρονικό ορίζοντα παρεμβάσεων το 2030;

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση μελέτη του ΤΕΕ το 2010, στην Κρήτη εκπέμπονταν ετησίως 246.837 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από πετρέλαιο ντήζελ που χρησιμοποιείται στην Ξυλοκαμάρα αλλά και αλλού στην Κρήτη.

Σημειώνουμε ακόμη ότι σε έγγραφο της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας το 2013 αναφέρεται ότι «οι εγκαταστάσεις του σταθμού της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα είναι πεπαλαιωμένες» κι υπάρχουν «μελέτες που προτείνουν να τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία μέχρι την αποξήλωσή του σε μεταγενέστερο χρόνο».

Αυτά όλα, δεν πρέπει να τα λάβουν υπόψη του στο Σχέδιο Δράσης του Δήμου Χανίων για την Κλιματική Αλλαγή;

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ