Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη Αγιάς την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι. Η Γιορτή των Πουλιών βρίσκει τους υγροτόπους και τα αποθέματα του νερού να απειλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, την κατασπατάληση νερού, την αυθαιρεσία, τα επικίνδυνα χημικά και την απειλή ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η Γιορτή των Πουλιών γίνεται φέτος στη Λίμνη της Αγιάς με τη συνεργασία της Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Δυστυχώς και η φετινή χρονιά βρίσκει τη λίμνη της Αγιάς χωρίς Φορέα Διαχείρισης, όπως προβλέπεται για όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία των σημαντικών Ευρωπαϊκών Οικοτόπων. Έτσι, ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κρήτης, όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα μάλιστα σπάνια και απειλούμενα, μένει χωρίς την απαιτούμενη προστασία.

Η Γιορτή των Πουλιών είναι μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα μεταναστευτικά πουλιά και τους υγροτόπους με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά στο μακρύ τους ταξίδι, περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη της BirdLife International, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά, αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δολώματα ή άλλους τρόπους.

Η φετινή Γιορτή των Πουλιών βρίσκει τους υγροτόπους και τα αποθέματα του νερού να απειλούνται:

  • Από την Κλιματική Αλλαγή, η οποία επιτείνεται από τη χρήση λιγνίτη, πετρελαίου κι άνθρακα για παραγωγή ενέργειας και καύσιμα αλλά κι από την καταστροφή των δασών και των χώρων πρασίνου. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, η ερημοποίηση και στην Κρήτη επεκτείνεται και τα αποθέματα πόσιμου νερού μειώνονται.
  • Την κατασπατάληση των υδάτινων αποθεμάτων τόσο από υδροβόρες γεωργικές πρακτικές (στη γεωργία καταναλώνεται το 85% του νερού!), συχνά για προϊόντα που δε χρειαζόμαστε ή καταλήγουν στα σκουπίδια, όσο και από γιγαντιαίες επενδύσεις για γήπεδα γκολφ όπως στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι και στην Αταλάντη. Κάθε γήπεδο γκολφ 18 οπών καταναλώνει όσο νερό έχει ανάγκη μια ολόκληρη πόλη 11.000 κατοίκων!
  • Την αυθαιρεσία στους υγροτόπους με την εκχέρσωση, το μπάζωμα, τα σκουπίδια που απειλούν όχι μόνο τον ίδιο τον υγρότοπο αλλά και την οικολογική ισορροπία και τα υδάτινα αποθέματα.
  • Τα επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το νερό που πίνουμε αλλά και τα γεωργικά προϊόντα που καταλήγουν στο πιάτο μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας.
  • Την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου όπου εντάχθηκαν δημόσιες εταιρείες ύδρευσης όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που διαχειρίζονται το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το νερό που πίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και δημοτικών εταιρειών ύδρευσης δοκιμάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με τραγικές συνέπειες για τους φτωχότερους, για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τη δημόσια υγεία. Κατέληξαν έτσι σε όλη την Ευρώπη μεγάλοι Δήμοι όπως του Παρισιού και του Βερολίνου να αγοράζουν ξανά τις εταιρείες ύδρευσης από τις ιδιωτικές εταιρείες, αυτές που θέλουν να έρθουν και στη χώρα μας για να πάρουν τη διαχείριση των νερών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ό,τι άλλο τους προκύψει. Το πόσιμο νερό είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα!

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
http://ecoprotchan.blogspot.com/
Facebook: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ