ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ: ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Το Κάβο Σίδερο, ένας τόπος μοναδικής πολιτιστικής σημασίας και βιοποικιλότητας, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την οικοπεδοποίηση. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η περιοχή μπαίνει στο επίκεντρο ενός αγώνα που συμπυκνώνει την βαθειά αγωνία για την προστασία του μοναδικού κρητικού τοπίου απέναντι στην άπληστη επέλαση μιας επενδυτικής λαίλαπας με διαδικασίες fast track. Ο αγώνας ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της άμεσα εμπλεκόμενης τοπικής κοινωνίας, η οποία χτυπημένη από την ύφεση και την ανεργία, προσδοκά επιτέλους μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τον τόπο. Αυτή η μικρή γωνιά της βορειοανατολικής Κρήτης συγκεντρώνει σήμερα την προσοχή μιας παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, φορέων και οργανώσεων αλλά και πολλών απλών ανθρώπων ανά τον κόσμο οι οποίοι έχουν επισκεφτεί την Κρήτη και έχουν αγαπήσει αυτό το μοναδικό τοπίο.
Το Κάβο Σίδερο αποτελεί έναν τόπο μοναδικής ιστορικότητας που έχει χαρακτηριστεί από το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο ως μία «κάψουλα του χρόνου». Λόγω των αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, παρέμεινε ακαλλιέργητη για περισσότερο από χίλια χρόνια διατηρώντας ένα ανέγγιχτο αρχαιοτοπίο στο οποίο εγγράφονται εκατό τουλάχιστον αρχαιολογικές θέσεις, αλλά και μία σπάνια βιοποικιλότητα με στενά ενδημικά είδη. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η περιοχή αποτελεί προστατευόμενη ζώνη του Δικτύου NATURA 2000 ενώ από το 2015 εντάχθηκε, μαζί με τον Ψηλορείτη, στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με σκοπό να διασφαλισθεί η ήπια ανάπτυξη και να προστατευθεί αυτό το μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό τοπίο προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
Η αρχική επενδυτική απόπειρα της βρεττανικής εταιρείας Loyalward Ltd.-Minoan Group, μετά την παραχώρηση της γης από τη Μονή Τοπλού το 1998, σταμάτησε το 2010 μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρόλαυτα, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα τον Μάρτιο του 2016 δίνει και πάλι το πράσινο φως σε μία νέα «βελτιωμένη» υποτίθεται επενδυτική πρόταση της ίδιας εταιρείας η οποία όμως διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της αρχικής. Συγκεκριμένα, ολόκληρη η περιοχή του Κάβο Σίδερο – 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα – δεσμεύεται. Από αυτήν την έκταση, τα 9 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα οικοπεδοποιούνται προκειμένου να μετατραπεί η περιοχή σε ένα θέρετρο γκολφ με τεράστια οικιστικά συγκροτήματα και σειρά άλλων υποδομών, μεταξύ των οποίων και εργοστάσιο αφαλάτωσης προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι υδάτινοι πόροι.
Αντίθετα με ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ήπια μορφή ανάπτυξης, η συγκεκριμένη επένδυση της Loyalward Ltd.-Minoan Group μόνο καταστροφική μπορεί να χαρακτηρισθεί, ασύμβατη με τα φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ακυρώνοντας στην πράξη τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκε στο Δίκτυο NATURA και χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιο Γεωπάρκο. Είναι πολύ πιθανόν ότι, η δημιουργία ενός θερέτρου γκολφ σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Ευρώπης, θα αποδειχθεί εν καιρώ μη βιώσιμη επένδυση. Εν τω μεταξύ όμως, μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές που απομένουν στην Κρήτη θα έχει καταστραφεί και η καταστροφή αυτή θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ήπια ανάπτυξη σημαίνει βιωσιμότητα, σημαίνει προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος προς όφελος πραγματικά των τοπικών κοινωνιών και της ποιότητας ζωής όλων. Αντίθετα, η σχεδιαζόμενη σήμερα επένδυση στο Κάβο Σίδερο δίνει το δικαίωμα σε μία εταιρεία να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά και μονοπωλιακά την περιοχή, να ρευστοποιεί και να εμπορεύεται την μοναδική ομορφιά του κρητικού τοπίου, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Αξίες άυλες και ανεκτίμητες, οι οποίες αποτελούν κοινωνικά αγαθά και ανήκουν σε όλους εμάς, Κρητικούς και μη, που αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Προπάντων όλων, ανήκουν στις επόμενες γενιές που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουν κουμάντο στην πατρίδα τους κι όχι να τους παραδώσουμε απλά θέσεις επισφαλούς, εξαρτημένης εργασίας σε έναν τόπο που δεν θα είναι πια δικός τους αλλά θα τον εκμεταλλεύονται ξένες εταιρείες – κολοσσοί.
Ανυπότακτη Κρήτη
http://anypotaxti-kriti.blogspot.gr