Τρίτη 10 Μαΐου 2016

24-26 Ιουνίου 206 το «Eν Οίκω» στο Ηράκλειο

Η συνέλευση του «Eν Οίκω» ανακοίνωσε ότι η διεξαγωγή του φετινού «Eν Οίκω» θα γίνει 24, 25 και 26 Ιουνίου 2016 στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Όπως αναφέρει στο σχετικό κείμενο στο νέο ιστότοπο της διοργάνωσης, «η συνάντηση «Eν Οίκω» είναι μία ετήσια γιορτή που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση σε θέματα οικολογίας, οικοτεχνίας, τοπικής οικονομίας και αυτοδιαχείρισης της καθημερινής ζωής, με βιώσιμο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα έρθουμε σε άμεση επαφή με ανθρώπους που με δημιουργικό τρόπο θα μοιραστούν την πολύτιμη γνώση τους μέσα από συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις και προβολές.

Η οικογένεια του «Eν Οίκω» αποτελείται από άτομα και ομάδες που ζουν εφαρμόζοντας έμπρακτα την οικολογική συνείδηση. Σκοπός μας είναι να προάγουμε αυτή τη στάση ζωής εκ των έσω. Οι αποφάσεις παίρνονται μέσω ανοιχτών συνελεύσεων και όλες οι εργασίες γίνονται εθελοντικά.

Τις ημέρες διοργάνωσης της οικογιορτής Εν Οίκω, το Πάρκο Γεωργιάδη μετατρέπεται σε ένα πολυχώρο που αποτελείται από Θεματικά Χωριά. Ανάλογα με τις δραστηριότητες των εκθετών δημιουργούνται χωριά, παρέχωντας την δυνατότητα αυτοοργάνωσης και οικειότητας μεταξύ των εκθετών αλλά και του επισκέπτη. Tα θεματικά χωριά διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εθελοντικές συμμετοχές των εκάτοστε καλεσμάτων και των ατόμων που τα επιμελούνται, δημιουργώντας καινούργια η ακυρώνοντας παλιότερα θεματικά χωριά. Φυσικά και κάθε άλλου είδους βοήθεια και συμμετοχή είναι ευπρόσδεκτη  κατά  το  στήσιμο  και το ξεστήσιμο της οικογιορτής! Τέτοια είναι: Πρακτική οικολογία (όπως καλλιεργητές, μεταποϊητές, μελισσοκόμοι, ομάδες φυσικής δόμησης, αυτονομία στην ενέργεια κλπ). Θεραπευτικό Χωριό (όπως βοτανοθεραπεία, τεχνικές μάλαξης, γιόγκα, φυσικά καλλυντικά κλπ). Χωριό Χειροτεχνίας (όπως κεραμίστες, χειροτέχνες, κόσμημα, κλπ). Κουζίνα/προετοιμασία τροφής, διατροφικές προτάσεις, κλπ. Μουσικό χωριό, Παιδικό Χωριό.

Στο φετινό «Εν Οίκω 2016» έχουμε προβλέψει τη λειτουργία θεματικών συζητήσεων, ώστε να γνωριστούν οι εκθέτες του αντίστοιχου χωριού (ή χωριών) μεταξύ τους, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις, και να προτείνουν λύσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στις αιτήσεις έχει προβλεφθεί αντίστοιχη ενότητα, η οποία περιέχει ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τόσο τον καθορισμό των θεμάτων συζήτησης όσο και την οργάνωση των συζητήσεων. Το τελικό πρόγραμμα των συζητήσεων θα προκύψει από τη συνέλευση του «Εν Οίκω», σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όσοι παραγωγοί, χειροτέχνες, οικοτέχνες κλπ. ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φετινό «Eν Οίκω» μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους είτε ηλεκτρονικά [1], είτε να την παραλάβουν σε έντυπη μορφή από τον πολυχώρο Da [2] και να την επιστρέψουν στον ίδιο χώρο. Στην αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό των προϊόντων και του πάγκου έκθεσης. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, παρακαλούμε στείλτε μας τις φωτογραφίες σας μέσω e-mail, στο enoikofest@gmail.com.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεχτικά τους όρους συμμετοχής [3], οι οποίοι βρίσκονται και σε έντυπη μορφή στον πολυχώρο Da. Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων είναι η Κυριακή 22.05.2016. Οι απαντήσεις θα σταλούν μέχρι τις 31.05.2016. Το ακριβές πρόγραμμα των σεμιναρίων και εκδηλώσεων θα γνωστοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση των συμμετεχόντων.

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα που αναγράφονται στις αιτήσεις (και στους όρους συμμετοχής), ανάλογα με το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείστε.

Φιλικά,
Η συνέλευση του «Eν Oίκω»

[1] - Ιστοσελίδα «Eν Oίκω», http://enoiko.community
[2] - Πολυχώρος Da, οδός Ντεντιδάκηδων 15 - Αγία Τριάδα, http://bit.ly/1MV6yZf
[3] - Όροι συμμετοχής, http://enoiko.community/site/images/content/en_oiko_2016_terms.pdf